Şizofreni hastalarında içselleştirilmiş damgalanma ile yalnızlık arasındaki ilişki
The relationship between internalized of stigmatization and loneliness in patients with schizophrenia
  1. Tez No: 524345
  2. Yazar: TÜLAY YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA KAVAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İçselleştirilmiş Damgalanma, Şizofreni, Yalnızlık, Internalized Stigmatization, Schizophrenia, Loneliness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Şizofreni Hastalarında İçselleştirilmiş Damgalanma İle Yalnızlık Arasındaki İlişki Amaç: Bu araştırma şizofreni hastalarında içselleştirilmiş damgalanma ile yalnızlık arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: İlişkisel tanımlayıcı olarak yapılan araştırmanın evrenini Diyarbakır Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı toplam 250 şizofreni hastası oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem seçimine gidilmeden ulaşılabilen ve araştırmaya katılmayı kabul eden 200 şizofreni hastasına ulaşılmıştır. Verilerin toplanmasında“Hasta Tanıtım Formu”,“Ruhsal Hastalıklarda İçselleştirilmiş Damgalanma Ölçeği (RHİDÖ)”ve“UCLA Yalnızlık Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler Haziran 2018-Eylül 2018 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik dağılım, aritmetik ortalama, bağımsız gruplarda t testi, Kruskal Wallis, ANOVA, Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yalnızlık düzeylerinin 57.20±10.38 olduğu tespit edilmiştir. Hastaların içselleştirilmiş damgalanma toplam puan ortalamalarının 79.65±13.48 olduğu saptanmıştır. Hastaların yalnızlık ve içselleştirilmiş damgalanma toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak pozitif yönde güçlü bir ilişki olduğu saptanmıştır (p˂.05, r= .854 ). Sonuç ve Öneriler: Şizofreni hastalarında içselleştirilmiş damgalanma ve yalnızlık düzeyinin yüksek olduğu bulunmuştur. Hastalarda içselleştirilmiş damgalanma düzeyi arttıkça yalnızlık düzeyinin de arttığı tespit edilmiştir. Şizofreni hastalarında içselleştirilmiş damgalanma ve yalnızlık düzeylerinin azaltılması için psikiyatri hemşireleri tarafından hasta ve hasta yakınlarına yönelik eğitim verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Internalized of Stigmatization and Loneliness in Patients with Schizophrenia Aim: The aim of this study is to determine the relationship between the internalized of stigmatization and loneliness in patients with schizophrenia. Material and Method: This research was conducted as a relational descriptive created 250 patients with schizophrenia registered in Community Mental Health Center in the Province of Diyarbakır, Turkey. In the research 200 schizophrenia patients who eligible within the criterias of this research without going on for a sample selection and accepted to participate in this research were selected. Patient Information Form, UCLA Loneliness Scale and Internalized Stigma of Mental Illness (ISMI) Scale were used for data collection. The datas was collected between May 2018 and September 2018. Percentage distribution, arithmetic mean, standard deviation, independent samples t test, Kruskal-Wallis, ANOVA and Correlation analysis were used in the evaluation of the data. Results: The loneliness level of patients who participated in this research detected as 57.20±10.38. The average in total point of patients' internalized stigma detected as 79.65±13.48. There was a statistically significant positive relationship between Loneliness Scale total scores and mean ISMIS sub-scale and total scores of the patients (p˂.05, r= .854 ). Conclusion: It was found that the level of stigmatization and loneliness was high in patients with schizophrenia. As the level of stigmatization of the patients increased, the level of loneliness increased too. It may be advisable to provide training by healthcare professionals in order to reduce the level of stigmatization and loneliness in patients with schizophrenia.