Ayhan İnal'ın hayatı, sanatı ve eserleri üzerine bir araştırma
A research on the life, art and works of Ayhan Inal
- Tez No: 524358
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÖZPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ayhan İnal, şiir, şair, Hisarcılar, Ayhan İnal, poetry, poet, Hisarcılar
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Hisarcıların önemli şairlerinden biri olan Ayhan İnal hakkında yapılan bu çalışma şairle ilgili detaylı bir bilgi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Birinci bölümde Cumhuriyet Dönemi Türk şiirine genel bir giriş yapılarak şiirin geçirdiği evrelerden kısaca bahsedilmiştir. İkinci bölümde şairin hayatı, mizacı ve eserleri hakkındaki bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde sanat anlayışının yanı sıra bazı edebî şahsiyetler üzerine görüşleri anlatılmıştır. Son olarak dördüncü bölümde şiirlerin muhteva ve şekil olarak incelemesi yapılmıştır. Şair hakkında kaynak taraması yapılarak onunla ilgili bazı bilgilere ulaşılmıştır. Çalışmanın belirli aşamalarında kendisiyle yapılan röportajlardan yararlanılmıştır. Şairin tüm şiirleri konularına göre sınıflandırılmış, şiirlerin şekil olarak incelemesi yapılmış, şiirlerle ilgili çeşitli tespitlerde bulunulmuş ve sonuca gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study about Ayhan İnal, one of the important poets of Hisarcilar, aims to reveal detailed information about the poet. In the first chapter, a general introduction about Turkish poetry during the Republican Period was briefly mentioned. In the second part, information about poet's life, temperament and his works are given. In the third chapter, not only the concept of art, but also some literary figures are explained. Finally, in the fourth chapter, poems are examined in terms of content and form. Information about poet was reached via different sources.It was benefited from interviews made with him at certain stages of the work. All the poems of the poet were classified according to themes, the poems were examined as a form, various findings about the poems were made and the result was done.