2008 krizi sonrası küresel faktörlerin gelişmekte olan ekonomilerin merkez bankacılığı para politikaları üzerinde etkileri
After 2008 global crisis the effects of central banking monetary policies of global factors on developing economies
- Tez No: 524379
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL İBRAHİM KIZILKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çin Merkez Bankası, FED, Finansal Kriz, Merkez Bankası, Geleneksel Olmayan Para Politikaları, Bank of China, FED, Central Banks, Financial Crisis, Unconventional Monetary Policies
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi ve Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada 2008 krizi sürecinde ve sonrasında piyasalarda ekonomik canlanmayı ve ekonomik dengeyi yeniden sağlayabilmek amacıyla merkez bankalarının izlediği geleneksel olmayan politikalar incelenmiş ve bu politikaların ekonomiye etkileri ve ekonomide yarattığı değişimler araştırılmıştır. Ülke ekonomilerinin yapıları gereği uyguladıkları merkez bankaları politikalarında birtakım değişikliklerin mevcudiyeti görülmüş olup; gelişmiş ülke merkez bankası olarak FED ve gelişmekte olan ülke merkez bankası olarak ise Çin Merkez Bankası örnek alınarak gelişmiş ülke ve gelişmekte olan ülke merkez bankaları politikaları arasındaki farklar incelenmiştir. Temel hedef olarak ise gelişmiş ülkelerde uygulanan merkez bankası para politikalarının, gelişmekte olan ülke merkez bankalarının politikalarında etkileri araştırılmıştır. Çalışma sonucunda özellikle gelişmiş ülkeler tarafından uygulanan politikaların etkilerinin kısa sürede gelişmekte olan ülkelere negatif ya da pozitif yönde etki ettiği ve gelişmekte olan ülke merkez bankasının ise bu etkiyi en aza indirebilmek için yeni politikalar geliştirmek zorunda kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the non-traditional policies of central banks in order to restore economic vitality and economic equilibrium in the markets during and after the 2008 crisis were examined and the effects of these policies on the economy and the changes in the economy were analyzed. The existence of some changes in the economic structure of countries causes some differences of the policies of central banks. These diffrences between the policies of developed and developing central banks were examined by way of example the FED as the central bank of the developed country and the Central Bank of China as the central bank of the developing country. As the main objective, it was analyzed that what are the effect of central bank monetary policies applied in developed countries on the policies of developing country central banks. As a result of the study, it was observed that the effects of the policies applied by the developed countries especially affect the developing countries both negative and positive direction in a short time and the central banks of developing countries have had to develop new policies in order to reduce these effects.