Didem Madak'ın hayatı ve şiirleri üzerine bir araştırma
A study on Didem Madak's life and poems
- Tez No: 524410
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÖZPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Didem Madak, Şiir, Kadın, Şair, Didem Madak, Poem, Woman, Poet
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma 90'lı yılların önemli şairlerinden biri olan Didem Madak'ın hayatını, şiirlerini, kadın bir şair olarak Madak'ın sanata ve edebiyata bakış açısını değerlendirmek için hazırlanmıştır. Birinci bölümde Cumhuriyet Dönemi şiir anlayışına değinilmiş, ikinci bölümde şairin hayatına ve edebiyat sahasındaki yerine; üçüncü bölümde ise şiirlerinin içerik, şekil ve dil yönünden incelenmesine yer verilmiştir. Sanatçının hayat hikâyesi; sanat, şiir, dil ve kadın şair olmak hakkındaki görüşlerinden, kendisiyle yapılan çeşitli röportajlardan ve hakkında yapılan bazı çalışmalardan hareketle oluşturulmuştur. Şairin tüm şiirleri, konularına göre sınıflandırılmış, bunlarla ilgili çeşitli tespitlerde bulunulmuş ve sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to evaluate and discover Didem Madak's life and poems as one of the prominent poets in 90's and Madak's view point of art and literature as a woman poet. In the first section, her understanding of poetry in the republic period was addressed. In the second section, the poet's life and her role in the field of literature were shed light. In the third section, her poems were studied from content, formation and linguistic points of view. The poet's life story has been established under the scrutiny of her ideas about art, poetry, language and woman poet, interviews done with her and a several studies done about the poet. All of the poet's poems have been classified according to their gists, various observations about them have been reached, and finally a conclusion has been