Çağdaş Türk sanatında temsil nesnesi olarak kapı
Doors as a representation in contemporary Turkish art
  1. Tez No: 524467
  2. Yazar: FUNDA SALT
  3. Danışmanlar: PROF. NURDAN GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Temsil, Nesne, Kapı, Çağdaş Türk Sanatı, Sembolik, Kavramsal, Representation, Object, Door, Contemporary Turkish Art, Symbolic, Conceptual
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmanın konusu, Çağdaş Türk Sanatında“Temsil nesnesi olarak kapı”nın temsili, sembolik ve kavramsal çerçevede araştırılıp, sanatçı yapıtları ve sanat kuramları üzerinden incelemektir. Araştırma, Klasik sanatın, Modern sanatın ve Post Modern sanatının temsil kavramına ve temsil nesnesine yaklaşımları üzerinden geliştirilmiştir. Bulunduğu dönem içerisinde yer alan sanatçıların, temsil kavramına ve temsil nesnesine olan yaklaşımları farklılık göstermekle birlikte bulunduğu çağın temsil anlayışına göre şekillenmektedir. Araştırmada, sanatçıların yapıtları üzerinden örnekler verilerek eser analizi yöntemiyle bu farklılıkları ortaya konmaktadır. Bu çalışmanın ilk bölümünde 'temsil' kavramının etimolojik kökeni, tanımı, sanattaki yeri ve dönüşümü incelenmiş, ayrıca Temsil kavramının üstlendiği Gerçeklik kavramına değinilmiştir. Temsil kavramı içerisinde yer alan imge, simge/sembol, metafor ve gösterge kavramları, temsil edilen gerçeklik ile ilgili izleyiciye ipucu sunarken, aynı zamanda izleyiciyi temsil kavramına yönlendirmektedir. İkinci bölümde Temsil kavramının Çağdaş Sanattaki yeri, Batı ve Türk sanatçılarının yapıtları üzerinden, nesnenin değişim ve dönüşümü irdelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, temsil nesnesi olarak kapının, sanatta sembolik ve metaforik anlamına sanatçı yapıtları üzerinden değinilmiştir. Ayrıca Çağdaş Batı Sanatında kapı nesnesini kavramsal bir göstergeye dönüştüren sanatçılar tespit edilmiş ve sanat kuramları üzerinden incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde yaşanmışlığı bitmeyen, tarihe tanıklık eden ve daima sürekliliği olan kapılar, el alındığı şekliyle ve Çağdaş Türk Sanatı içinde sanatçılarda bıraktığı etkileri, görsel ve kavramsal açıdan temsil nesnesine dönüştürülmesi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The theme of this research is the representation of the“Door as a Representation Object”in Contemporary Turkish Art, explored through symbolic and conceptual frameworks, and examined through artist works and art theories. The research has been developed through the approach of classical art, modern art and Post Modern art to the concept of representation and the object of representation. The approaches of the artists to the concept and to the object of representation who lived during the period the subject matters, differs meanwhile being shaped in the effect of that time. In the research, examples are given through the works of the artists and these differences are revealed by the method of trace analysis. In the first part of this study, the etymological roots, definition, place and transformation of the concept of representation in art, and also the concept of Reality undertaken in the concept of representation is mentioned. The concepts, 'symbol /emblem', 'metaphor' and 'indicator' included in the concept of representation provide clues to the audience about the represented reality, and at the same time lead audience to the concept of representation. In the second part, the place of the concept of representation in contemporary art and the mutate and transformation of the object are examined through the works of Western and Turkish artists. In the third part of the work, as a representation object, the door is referred to through the works of artists in terms of symbolic and metaphorical sense of art. In Contemporary Western Art, artists who have turned the object 'door' into a conceptual indicator have been identified and studied through art theories. In Contemporary Western Art, artists who have turned the object 'door' into a conceptual indicator have been identified and perused through art theories. In the last part of the work, the doors that have never been far from vital experiences, witnessing the history and always lasted to live are examined by the ways dealed in the artists' works. Also focused on the effects that they left in contemporary Turkish Art and how they transformed into objects of representation in visual and conceptual contexts.