Okul öncesi çocuklarına yönelik yayımlanan hikâye kitaplarının barış eğitiminin temel kavramları açısından incelenmesi
An investigation of published story books for pre-schoolstudents in terms of peace education main concepts
  1. Tez No: 524503
  2. Yazar: BEYCAN DOĞANAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA DEMİR BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Barış, Barış eğitimi, Okul öncesi dönem, Çocuk edebiyatı, Okul öncesi hikâye kitabı, Peace, Peace education, Pre-school period, Children Literature, Pre-school story book
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma, okul öncesi eğitim çağındaki çocuklara yönelik yazılmış olan resimli hikâye kitaplarında, barış eğitimiyle ilgili (adalet, arabuluculuk, dürüstlük, empati, eşitlik, güven, hoşgörü, iş birliği, öfke yönetimi, paylaşma, problem çözme, sevgi, saygı, sorumluluk, yardımseverlik) temel kavramlardan hangilerinin yer aldığını ve bu kavramlara yer verilme sıklıklarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada, nitel araştırma paradigması çerçevesinde veri toplamak için doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evreni okul öncesi eğitim çağındaki çocuklar için yazılmış resimli hikâye kitaplarıdır. Örneklemi ise Kayseri İli ve merkez ilçelerinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel anaokullarının sınıf kitaplıklarından seçilen 207 kitap oluşturmaktadır. Okul öncesi eğitim çağındaki çocuklara yönelik yayımlanan 207 adet resimli hikâye kitabı barış eğitimiyle ilgili olarak 15 kavram (adalet, arabuluculuk, dürüstlük, empati, eşitlik, güven, hoşgörü, iş birliği, öfke yönetimi, paylaşma, problem çözme, sevgi, saygı, sorumluluk, yardımseverlik) analiz edilmiş, dokümanların analizlerinden elde edilen bulgular doğrultusunda araştırmanın alt amaçlarına ilişkin okul öncesi resimli hikâye kitaplarında barış eğitimiyle ilgili temel kavramların yer alıp almadığı ve yer alma sıklığı tespit edilmiştir. Resimli çocuk kitaplarında sevgi, paylaşmak, yardımseverlik, iş birliği ve sorumluluk gibi belirgin şekilde işlenen barış kavramlarının yanı sıra öfke yönetimi, arabuluculuk, dürüstlük, empati, problem çözme ve güven gibi farklı kavramların da ele alınması çocuğun kişisel gelişimine ve öz saygısının artmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study is carried out for determining existence and placement frequencies of peace education main concepts (justice, mediation, honesty, empathy, equality, trust, tolerance, cooperation, anger management, sharing, problem solving, love, respect, responsibility and benevolence) in illustrated storybooks written for pre-school students. In this study, document analysis method was used to collect data in the scope of qualitative research paradigm. The universe of the study is illustrated story books written for children in the pre-school age. The sample is composed of 207 books among these works for instance, these 207 published illustrated story books for children in preschool education which are from different publications approved in Kayseri province and centre of district Ministry of National Education are analyzed through 15 concepts related to peace education (justice, mediation, honesty, empathy, equality, trust, tolerance, cooperation, anger management, sharing, problem solving, love, respect, responsibility, benevolence) and as related with the sub-objectives of the study the existence and placement frequencies of peace education tasks in pre-school illustrated story books are determined due to the findings obtained from the analysis of documents. Considering different concepts in illustrated children books such as anger management, mediation, honesty, empathy, problem solving and trust, besides the distinctive peacemakers such as love, sharing, benevolence, cooperation and responsibility will contribute to the child's personal development and self-respect.