Hürriyet gazetesinin 1- 50 sayılarının incelenmesi (Metin-değerlendirme)
The investigation of 1-50 issues of Hurriyet newspaper (Article-evaluation)
- Tez No: 524554
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATEM TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hürriyet Gazetesi, Hürriyet, Yeni Osmanlılar, Namık Kemal, Meşveret, Hürriyet, Newspaper, Freedom, Yeni Osmanlılar, Namık Kemal, consultancy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 786
Özet
Hürriyet gazetesi, Yeni Osmanlılar Cemiyeti tarafından, 29 Haziran 1868 tarihinde çıkarılmaya başlanmıştır. Gazete, ilk 88 sayısı Londra'da, sonraki 12 sayısı ise Cenevre'de olmak üzere toplam 100 sayı olarak yayımlanmıştır. Çalışmada, yurt dışında yayımlanan bu Türk gazetesinin önemini açığa çıkarmak ve gelecek nesillere aktarımını kolaylaştırmak amaçlanmıştır. Hürriyet gazetesi, genellikle günlük olayların ele alındığı bir gazete değil bir fikir ve düşünce gazetesidir. Eşitlik, hürriyet, adalet ve meşveret üzerinde en çok durulan kavramlardır. Bu kavramlar üzerinden, ait oldukları dönemin eleştirisini yapan Yeni Osmanlılar, meselelere genellikle İslâmî açıdan yaklaşmışlardır. Çalışma, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde,“HÜRRİYET GAZETESİNİN 1-50 SAYILARININ İNCELENMESİ (DEĞERLENDİRME)”başlığı altında, gazetede yer alan makalelerde, üzerinde fazlaca durulan konular üzerinde genel bir değerlendirme yapılmıştır. İkinci bölümde de,“HÜRRİYET GAZETESİNİN 1-50 SAYILARININ İNCELENMESİ (METİN)”başlığı altında, gazetenin ilk elli sayısı Latin harflerine aktarılmıştır. Gazetede, edebiyatımızda ilk sayılacak birçok yeniliğin başlangıcına şahit olunmuştur. Örneğin Ziya Paşa'nın“Şiir ve İnşâ”sı ilk kez bu gazetede yayımlanmıştır. Bunun yanında dönemin siyasi ve içtimai meselelerini de ele alan gazete bir bilinç oluşturmayı başarmıştır.
Özet (Çeviri)
Hürriyet newspaper was published by Yeni Osmanlılar Cemiyeti on 29th June 1868 for the first time. The newspaper that first 88 issues have been emited at Londra, next 12 issues have been published at Geneva has consisted of totally 100 issues. In the study, disclosing the importance of the Turkish newspaper, which was broadcast abroad, and easing the transfer of the newspaper for next generations are aimed. Hürriyet newspaper is not a newspaper that handles usually daily events, so it is a newspaper of ideas and thoughts. Equality, freedom, justice and cconsultancy are the overemphasized subjects. With these notions, Neo-ottomans who has criticised their own period were usually approaching matters from Islamic perspective. The study consists of two parts. In the first part that was titled as“THE INVESTIGATION OF THE 1-50 ISSUES OF HURRIYET NEWSPAPER (ARTICLE)”, the first fifty issues of the newspaper has been latinized. In the newspaper, the starts of the many novelties that can be counted as first in our literature have been witnessed. For instance,“Şiir ve İnşa”by Ziya Paşa has been emited in the newspaper for the first time. In addition, the newspaper that has tackled the political and social problems of the period has succeed creating awareness.