İşgücü devri ve kayırmacılık (nepotizm) arasındaki ilişki: Otomotiv yan sanayisinde bir araştırma
Relationship between turnover and nepotism: A research in automotive suppliers
  1. Tez No: 524563
  2. Yazar: ZAFER SAVUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşgücü Devri, Nepotizm, Otomotiv Yan Sanayisi, İş Tatmini, Akraba ilişkisi, Labor Turnover, Nepotism, Automotive Industry, Job Satisfaction, Relative Relation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Örgütlerde belirli bir zaman dilimi içerisinde işe giriş ve çıkış hareketleri olarak tanımlanan işgücü devrinin yüksek oluşu hem işgörenler hem de işletmeler açısından birtakım olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. İşgücü devri bir yandan işçide örgüte yabancılaşma, örgütten kopma ve motivasyon kaybına neden olurken; bir yandan da işletmeye yüksek maliyet getirerek işgücü kaybına neden olur. İşgücü devrine neden olan birçok etmen bulunmaktadır. Çalışmada ise işgücü devrinin nepotizm ile olan ilişkisi ele alınacaktır. Nepotizm, konumunu ailesinin yararı için suistimal eden kişileri tanımlamak amacıyla kullanılan bir kavramdır. Çalışma hayatında aile bireylerinin kayrılması olarak da tanımlanan nepotizm, işgörenin iş tatminini, motivasyonunu ve performansını olumsuz yönde etkileyerek olumsuz sonuçlara sebep olabilmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de otomotiv yan sanayisinde çalışanların işgücü devri ve nepotizm arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda öncelikle işgücü devri ayrıntılı olarak ele alınmış ve nepotizm konusunda detaylı bilgiler verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise araştırmaya dört tane otomotiv yan sanayisi işletmelerinden toplam 209 çalışan dâhil edilmiştir. Verilerin analizinde Pearson korelasyon analizi ile birlikte bazı tanımlayıcı istatistiki analizlerden de (frekans, standart sapma, yüzde dağılımları, aritmetik ortalama) faydalanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler doğrultusunda çalışanların işgücü devri ile nepotizm arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Turnover is defined as the rate at which employees leave a workforce and are replaced. The high turnover of the labor force causes a number of negative consequences both in regards to occupations and businesses. The turnover, on the one hand, causes alienation of the worker, loss of motivation; on the other hand, it leads to loss of labor by bringing high cost to the operation. There are many factors that cause labor devolution. In this study, the relationship between labor force transfer and nepotism will be examined. Nepotism is a concept used to describe persons abusing for the sake of the position's family. Nepotism, also defined as the recognition of family members in working life, can lead to negative consequences by affecting occupation's job satisfaction, motivation and performance in the negative direction. In this study, turnover of workers in the automotive industry in Turkey and aimed to investigate the relationship between nepotism. In this respect, firstly, the transfer of labor is discussed in detail and detailed information on nepotism is given. In the last part of the study, a total of 209 employees from four automotive supplier industry enterprises were included in the survey. In the analysis of the data, Pearson correlation analysis as well as some descriptive statistical analyzes (frequency, standard deviation, percent distributions, arithmetic mean) were utilized.