Turistik destinasyon olarak Kars'ın tercih edilmesinde sosyal medya paylaşımlarının motivatör etkisi: Doğu Ekspresi yolcuları üzerine bir uygulama
Motivator influence of social media sharing on the preference of Kars as a touristic destination: A study on Orient Express passengers
  1. Tez No: 524601
  2. Yazar: AHMET BERKE DEMİRAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT GELİBOLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Web 2.0, Sosyal Medya, Turizm Pazarlaması, Turistik Destinasyon, Web 2.0, Social Media, Tourism Marketing, Touristic Destination
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Günümüzde insanlar yaşamlarındaki değişimleri, seyahat ettikleri yerleri, yemek tercihlerini ve günlük hayatlarında olan birçok olayı sosyal medya ortamlarında paylaşmaktadırlar. Teknoloji alanındaki hızlı gelişmeler, bilgi teknolojisi araçlarının da çeşitlenmesine katkı sağlamaktadır. Özellikle son dönemlerde turistik faaliyetler için kullanımı tercih edilen sosyal medya uygulamaları, turizm pazarlamasında strateji değişimine neden olmaktadır. Bu doğrultuda, çalışmanın amacı Doğu Ekspresi tren yolculuğu deneyimi yaşayarak Kars destinasyonuna seyahat etmeyi tercih eden turistik tüketicilerin tatil süreçlerinde sosyal medya kullanım düzeylerini, destinasyon seçiminde en çok hangi bilgi kaynaklarından yararlandıklarını ve sosyal medya kullanım sıklıklarını belirlemektir. Çalışmada veriler anket yöntemi kullanılarak toplanmış olup, 650 Doğu Ekspresi yolcusu üzerinde uygulama yapılmıştır. Bazı anketler değerlendirilmeye uygun olmadığından çıkarılmış ve 556 adet anket analiz edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgulara göre, tarihi-kültürel yerler ve yöresel ürünler ve yemekler ile ilgili sosyal medyadaki paylaşımların turistik tüketicilerin destinasyon seçimleri üzerinde oldukça etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, people share their experiences in social media environments, the changes in their lifestyles, the places they travel, the eating preferences, and their daily lives. Rapid development in the field of technology contributes to the diversification of information technology tools. Especially in recent years, social media applications which are preferred for touristic activities cause strategy change in tourism marketing. In this direction, the purpose of this study is to determine the frequency of using social media in holiday processes, which information sources are most used in destination selection, and the frequency of social media usage, by tourists who prefer to travel to Kars destination by experiencing Orient Express. In the study, data were collected using the questionnaire method and applied on the 650 Orient Express passengers. Some questionnaires were excluded because they were not suitable for evaluation and 556 questionnaires were analyzed. The obtained data were analyzed using the SPSS 22.0 program. According to findings, it has been found that the sharing of historical-cultural places and social media related to local products and food is very influential on destination choices of tourists.