Yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlerin B-1 düzeyinde yazma becerisi üzerine bir inceleme
An analysis on B-1 level writing skills of learners of Turkish as a foreign language
- Tez No: 524602
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma Becerisi, B-1 Düzeyi, Yabancı Dil Olarak Türkçe, Writing skills, B-1 Level, Turkish as a foreign language
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez çalışmasında, yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlerin B-1 düzeyinde metin yazmada yaptıkları yazım hatalarını tespit etmek amaçlanmıştır. Bu çalışmada nitel veri toplama tekniği kullanılmıştır. Bu tez çalışmasının nitel verilerinin toplanmasındaki örneklemini Mersin Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (TUAM) dil eğitimi gören51 öğrenicinin 2012'de İnternet Tabanlı Türkçe Yeterlik Sınavı Yazma Becerisi Bölümünde (ITS) yazdığı 62 metin oluşturmaktadır. Öğrenicilerin yazma becerileri incelenirken ilgili bölümde kendilerine verilen konularda oluşturdukları metinler ele alınmıştır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinde olan durum çalışması ile nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Bu tez çalışmasında değerlendirmeye alınan metinlerin hata analizi Kendi Kendine Derlem Platformu'nun (KKDP)“Öğrenici Derlem Modülü”(ÖDM) kullanılarak yapılmıştır. ÖDM kullanılarak yapılan hata analizi iki ana başlık altında (1. Yapılan Sözcük Yanlışları 2. Sözdizimsel Yanlışlar) yer alan toplam on bir alt başlıkta incelenmiştir. Yapılan hata analizinin sonucunda öğrenicilerin sözcük düzeyinde sözdizimsel düzeyden daha fazla hata yaptıkları gözlenmiştir. Öğrenicilerin sözcük düzeyinde ise belirlenen alt başlıklardan en fazla ses olaylarına uyum, eklerin kullanımı, bağlaçların kullanımı ve birleşik kelimelerin yazımında hata yaptıkları gözlenirken; sözdizimsel düzeyde ise öğrenicilerin en fazla hatayı belirlenen alt başlıklardan cümle kuruluşlarında yaptıkları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With this thesis it's aimed to figure out the spelling mistakes made by learners of Turkish as a foreign language in B-1 level text writing. In this study quantitive data collection technique has been used. The samples of qualitative data collection in this thesis consists of 62 texts written in Internet based Turkish efficiency test by 51 learners having language education in Mersin University in 2012, Turkish Teaching Application and Research Center. While the writing skills of the learners being examined, the texts they created on the subjects which were assigned before, have been handled. In this study, qualitative and quantitative research method, has been used. The error analysis of the collected texts in this study has been done by using Learner Corpora Module of Do It Yourself Corpora Platform. Error analysis which has been done by using Learner Corpora Module has been done under two main titles (1.Errors in vocabulary 2.Errors in Syntax) and 11 subtitles in total. The result of the error analysis figure out that the learners made more mistakes in vocabulary than syntax. In vocabulary section, the learners made mistakes mostly in adopting to sound events, using affixes, conjunctions and spelling compound words. In syntax, they made mistakes mostly in forming sentences.