Türkiye ve Azerbaycan'da sınıf öğretmeni yetiştirme sürecinin incelenmesi
An investigation of classroom teacher training process in Turkey and Azerbaijan
  1. Tez No: 524639
  2. Yazar: ELMIRA UZEIRLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN KILIÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen yetiştirme politikaları, Öğretmen yetiştirme modeli, Sınıf öğretmeni yetiştirme, Türkiye, Azerbaycan, Teacher training politics, Teacher training model, Primary school teacher training, Turkey, Azerbaijan
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Bu araştırma, Türkiye ve Azerbaycan'daki eğitimcilerin öğretmen yetiştirme sürecine ilişkin görüşlerini incelenmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Bu araştırma ülkeler arası karşılaştırmalı bir eğitim araştırmasıdır. Araştırmada karşılaştırmalı durum çalışması deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunu, Türkiye ve Azerbaycan'dan ölçüt örnekleme yöntemi ile seçilen 3'er uzman, akademisyen, öğretmen ve öğretmen adayı olmak üzere toplam 24 eğitimci oluşturmaktadır. Görüşmelerde yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada öğretmen yetiştirme kurumlarına giriş koşullarının yeterli olmadığı, toplumda öğretmen statüsünün düşük olması ve bundan dolayı öğretmenlik mesleğinin saygı görmediği, teorik ağırlıklı eğitime daha çok yer verildiği, staj eğitiminin nitelikli uygulanmadığı, hizmet içi eğitim kalitesinin yeterli olmadığı, Türkiye ve Azerbaycan arasında eğitim konusunda işbirliklerinin sayısının artırılması gerektiği bulgusuna varılmışdır. Sonuç ve Öneriler: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre toplumda öğretmen statüsünün yükseltilmesi, öğretmen yetiştiren kurumlara giriş koşullarının değiştirilmesi, hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimin kalitesinin yükseltilmesi, iki ülke arasında işbirliğinin sayısının artırılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Araştırmada elde edilen en önemli sonuçlardan biri uygulamanın yetersiz kalması ve arttırılması gerektiği sönucudur. Bunun için eğitim fakültelerinin uygulama okullarının olması ve bu okullarda görev yapan öğretmenlerin nitelikli olması için çalışılması önerilmektedir. Eğitim fakülteleri öğrencileri eğitim gördükleri 4 yıl boyunca uygulama okulları ile bağlantıda olabilir, son dönemde ise dönem boyunca sadece okula gidebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to review opinions on teacher training process of educationists in Turkey and Azerbaijan. Method: In this research, Comparative Case Study design, which is one the qualitative research methods, was used. Sample of study consists of experts, academicians, teachers and teacher candidates from Turkey and Azerbaijan. Participants were selected by using purposive sampling method. Sample of study consists of each with three experts, academicians, teachers and teacher candidates from Turkey and Azerbaijan and 24 educationists in total. Results: In this research, it has been concluded that the entrance conditions to the teacher training institutions are not sufficient; the teacher's status in society is low and therefore the teaching profession is not respected; the quality of internship training and in-service education is not enough; the number of partnership in education should be increased between Turkey and Azerbaijan. Conclusion and Suggestions: According to findings from the research, it has been concluded that raising teacher status in society and changing entrance conditions to teacher training institutions, raising the quality of pre-service and in-service training, and increasing the number of cooperation between the two countries are needed. One of the most important results obtained in the study is that the application is inadequate and should be increased. For this purpose, it is recommended that education faculties to have practice schools and the teachers working in these schools should be qualified. Education faculty students may be connected to the schools of practice during their study years, and in the last period, they can only go to school.