Türkiye ekonomisinde iç borçların gelişimi: 1980-2016
Development of domestic bebt in the Turkish economy: 1980-2016
  1. Tez No: 524804
  2. Yazar: YAĞMUR KIZILDAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENVER GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Ekonomisi, İç Borçlanma, İç borç Yönetimi, Turkish Economy, Domestic Public Debt, Domestic Public Debt Management
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Devletlerin borçlanmaya başvurmasının en önemli nedenlerinin başında yüksek düzeylere ulaşan kamu açıklarının karşılanmaya çalışılması gelmektedir. Kamu açıkları iç ve dış borçlanmaya gidilerek finanse edilebilmektedir. Kamu giderlerinin karşılanmasında dış borçlanma konusunda yaşanabilen problemler iç borçlanmanın önemini daha da artırmaktadır. Kamu açıklarının süreklilik kazanarak vergi alternatifi bir gelir kaynağı haline gelmeye başlaması tüketim, yatırım ve gelir dağılımı yoluyla ülke ekonomisini etkilemesinden dolayı iç borç yönetimini daha da önemli hale getirmektedir. İç borçlanma; Hazine tahvili veya bonolarının birincil ve ikincil piyasalarda satışa sunulması şeklinde gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de 1990'lı yıllarla birlikte kamu harcamalarında yaşanan hızlı artışın vergi gelirleriyle karşılanamaması kamu açıklarının büyümesine ve buna bağlı olarak kamu kesimi açıkları iç borçlanma ile finanse edilmeye başlamasına neden olmuştur. Bu kapsamda çalışmada 1980-2016 döneminde Türkiye'de iç borçların seyri incelenmeye çalışılmakta ve ülke ekonomisi üzerindeki etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak Türkiye'de kümülatif olarak borç rakamlarının arttığı görülse de borçların GSMH içerisindeki oranlarının son yıllarda azaldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most important reasons for states to resort to debt comes from trying to meet public deficits which reach high levels. Public deficits can be financed by going to internal and external borrowing. The problems that can be experienced in foreign borrowing in meeting public expenditures further increase the importance of domestic borrowing. As the public deficits continue to become a source of income as a tax alternative, domestic debt management becomes even more important as it affects the country's economy through consumption, investment and income distribution. Domestic borrowing; Treasury bonds or bonuses are offered as sales at primary and secondary markets. Turkey in the 1990s with the growth of the public deficit can not be met with a rapid increase tax revenues experienced in public spending and public sector together consequently led to the start of deficits to be financed by domestic borrowing. In this context, during the 1980-2016 study attempted to examine the course of the domestic debt is in Turkey and its impact on the country's economy has been studied. Although seen as a cumulative result of increased debt figures in Turkey it has decreased in recent years in the proportion of GDP of debt.