Üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin İngilizce özyeterlik algılarının incelenmesi
A study on the English self-efficacy beliefs of university preparatory class students
  1. Tez No: 524810
  2. Yazar: CANSU ÇİTİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN YURDAKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce özyeterlik algısı, hazırlık sınıfı İngilizce öğretim programı, özyeterlik kaynakları, English self-efficacy beliefs, English preparatory class curriculum, self-efficacy sources
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmada, program çalışmalarında kullanılabilecek bulgulara ulaşmak için üniversite hazırlık sınıfı İngilizce öğretim programının öğrencilerin İngilizce özyeterlik düzeylerini nasıl etkilediğini belirlemek amaçlanmıştır. Nedensel karşılaştırma ve kesitsel taramanın birlikte kullanıldığı araştırmaya, üniversite İngilizce hazırlık sınıfında öğrenim gören gönüllü 426 öğrenci katılmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında, program öncesi ve sonrası öğrencilerin algıladıkları İngilizce özyeterlik düzeyleri bir ölçekle bazı değişkenler açısından test edilmiştir. İkinci aşamada, ölçeğin ön ve son uygulamalarını birlikte yanıtlayan öğrencilerden açık uçlu sorulardan oluşan bir anket yardımıyla İngilizce özyeterlik algılarını oluşturan kaynaklara ilişkin görüşleri alınmıştır. Veriler, betimsel istatistiklerden yüzde (%) ve frekans (f), ilişkili örneklemler için t-testi ve karışık desen varyans analiziyle çözümlenmiştir. Araştırmada, program uygulamaları sonunda öğrencilerin algıladıkları İngilizce özyeterlik düzeylerinin tüm dil becerilerinde anlamlı bir şekilde arttığı görülmüştür. Ayrıca İngilizce öğrenme süresinin algılanan özyeterlik üzerindeki ortak etkisinin anlamlı olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin özyeterlik algılarını hata yapma, kendini ve düşüncelerini ifade edememe ve alay edilme korkularının olumsuz; üretime dayalı uygulamalı etkinliklerin, İngilizceyi günlük yaşama dâhil etmenin, program uygulamalarında rol ve sorumluluk üstlenme çabasının, sınıf arkadaşları ve öğretmenlerin örnek alınan olumlu davranışlarının ve öğretmenlerin olumlu söylemlerinin ise özyeterlik algısını olumlu etkilediği belirlenmiştir. Araştırmada, öğretmenlere yönelik yaşantısal etkinlikler düzenleme ve uygulama, dönüt-düzeltme verme, öğrencilerle iletişim ve etkileşim, yabancı dil öğretimiyle teknolojiyi bütünleştirme gibi konularda uygulamalı ve sürekli mesleki gelişim programlarının düzenlenebileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined preparatory class students' English self-efficacy beliefs with the aim of reaching findings to be benefited while designing, applying and evaluating English curricula. 426 students, who completed The Self-Efficacy Scale for English in pre and post-test settings, participated in the study. The causal-comparative and cross-sectional survey designs were conducted in the research. In the first stage, English self-efficacy beliefs of the students were tested in terms of some variables. Next stage was consisted of further data collection about the self-efficacy sources of the students who participated in both pre and post-tests, using a questionnaire of open-ended questions. Frequency and percentages, two of the descriptive statistics, were applied along with paired sample t-test and mixed-design analysis of variance model. Findings revealed preparatory class practices increased the self-efficacy beliefs of students in all sub-dimensions. Furthermore, the length of English education and the students' English self-efficacy beliefs at the end of the preparatory class practices was found to be significant. Findings indicated that the fear of making mistakes, losing face, and not being able to express one's opinion had a negative effect on the self-efficacy beliefs. However, factors that had a positive effect on the students' self-efficacy beliefs included applying the language in productive activities, showing effort to use English in daily life and taking responsibility within the context of the English curriculum, modelling after positive behavior of the teachers and friends, and encouraging expressions by the teachers. In conclusion, in-service training programs for the teachers could be organized, aiming at organizing and applying effective activities, providing better feedback and correction, effective communication with the students, and blending technology in the language lessons.