Üniversite öğrencilerinin İngilizce dersine ilişkin kaygıları, tutumları, özyeterlik inançları ve dil öğrenme stratejilerinin incelenmesi
An investigation of anxiety, attitudes, self-efficacy beliefs towards English course and language learning strategies of university students
  1. Tez No: 469416
  2. Yazar: GÖKSEL COŞKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ADNAN TAŞGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce tutum, İngilizce kaygı, Öz yeterlik, Dil öğrenme strateji, English attitude, English anxiety, Self-efficacy, Language learning strategy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Yaşadığımız çağda yabancı dil öğrenmek, bilimsel gelişmeleri takip edebilmek ve uluslararası iş olanaklarını yakalayabilmek için adeta 'olmazsa olmaz bir gereklilik' haline gelmiştir. Üniversite öğrencileri açısından ise İngilizce bilmek çok daha ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Bu araştırmanın amacı da üniversite öğrencilerinin İngilizce dersine ilişkin kaygıları, tutumları, öz yeterlik inançları ve dil öğrenme stratejilerinin incelenmesidir. Korelasyonel araştırma modelinde yapılan bu araştırmanın evrenini bir devlet üniversitesinin üniversite öğrencileri oluştururken, örneklemini ise tabakalı örnekleme yöntemine göre belirlenmiş olan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“İngilizceye Yönelik Tutum Ölçeği”,“İngilizce Ders Kaygısı Ölçeği”,“İngilizce Öz yeterlik İnancı Ölçeği”ve“Dil Öğrenme Stratejileri Envanteri”kullanılmıştır. Verilerin analizinde hangi testlerin kullanılacağına karar verebilmek amacıyla öncelikle veri toplama araçlarından elde edilen puanlarının, parametrik testlerin temel varsayımlarını karşılayıp karşılayamadıkları incelenmiş ve verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. İki grubun karşılaştırılmasında Bağımsız Örneklemler t-testi, ikiden fazla grubun karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi ve değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesinde ise Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Araştırmanın sonucunda, üniversite öğrencilerinin İngilizce dersine ilişkin kaygılarında cinsiyet ve okul türü değişkenine göre farklılık olmadığı, üniversite öncesi hazırlık eğitimi alma değişkenine göre üniversite öncesi hazırlık eğitimi alanların lehine farklılık olduğu belirlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin İngilizceye yönelik tutumlarında cinsiyet değişkenine göre kız öğrencilerin lehine, sınıf değişkenine göre 1. Sınıf öğrencilerinin lehine farklılık olduğu, okul türü değişkenine göre farklılık olmadığı belirlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin İngilizce öz yeterlik algılarının cinsiyet değişkenine göre kız öğrencilerin lehine anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our time, learning a foreign language has become become an 'indispensable necessity' in order to follow scientific developments and to get international business opportunities. In terms of university students, it is much more privileged to know English. The purpose of the study is to investigate the anxiety, attitudes, self-efficacy beliefs towards English course and language learning strategy of university students. The study is a correlational study and the universe of the study consisted of the university students of a state university. And the sample consisted of the students who are determined according to the stratified sampling method. 'English Attitude Scale'',“English Language Anxiety Scale”,“English Self-efficacy Scale”and“Language Learning Strategy Inventory”were used as data collection tools in the study. In order to decide which tests should be used in the analysis of the data, it was first examined whether the scores obtained from data collection tools met the basic assumptions of parametric tests or not and that the data showed a normal distribution. The t-test of independent samples in comparison of two groups, the one-way analysis of variance in the comparison of more than two groups and Pearson Moments Multiplication Correlation coefficient is calculated for determining the relationship between variables. As a result of the study, it was determined that the university students' anxiety about English lessons did not differ according to gender and school type, it is determined that there is a difference in favor of pre-university preparatory education fields according to the pre-university preparation education variable. According to the gender variable in the attitudes of university students towards English, there is a difference in favour of girls and according to the class variable there is a difference in favour of 1st. class students and there is no difference according to the school type variable. It is determined that the students' English self-efficacy were significantly different in favor of female students according to gender variable.