Türkiye'de yeni bir siyasal sistem arayışı ve Meydan gazetesinin siyasi ve tarihi olaylara bakışı
The quest for new political system in Turkey and Meydan newspaper political and historical events look
  1. Tez No: 524858
  2. Yazar: YAĞMUR SAYIN
  3. Danışmanlar: DR. MİTHAT ATABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasi Parti, Seçim Kanunu, Toprak Reformu, Gazete, Üniversite Reformu, Political party, law on election, land reform, newspaper, university reform
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Yapılan bu çalışmada konu olarak 19 Ocak 1965 tarihinde yayın hayatına başlayan ve 17 Ağustos 1965 tarihli sayısına kadar ulaşabildiğimiz, Safa Kılıçoğlu ve Hakkı Devrim tarafından çıkarılan haftalık Meydan Gazetesi incelenmiştir. 1965 yılı boyunca her hafta çıkan gazetenin, ulaşabildiğimiz son sayısı 17 Ağustos 1965 tarihli otuz birinci sayısıdır. Buna rağmen ulaşılıp incelenebilen sayıları Türkiye'nin 1965 yılındaki siyasi atmosferini, toplumsal yapısını, eğitim ve kültür yapısını yansıttığı düşünülerek incelemeye tabi tutulmuştur. Tezimize konu olan Meydan Gazetesi, 27 Mayıs 1960'dan sonra değişen düzende tarafsızlığı esas alarak var olan siyasi, kültürel ve ekonomik yapıyı okuyucuya ulaştırmıştır. Yayın hayatı boyunca objektif bir yayın politikası izlemiş olan gazete, tarihi ve edebi şahsiyetlere de sayfalarında yer vermiştir. Bu anlamda Meydan Gazetesi 1965 yılında Türkiye'de ve Dünya'da yaşanılan olayların incelenmesi, yorumlanması ve paylaşılması adına önemli bir kaynak olma özelliğine sahiptir.
Özet (Çeviri)
The present study analyzes a corpus of Meydan Gazetesi (Meydan Newspaper), weekly issued by Safa Kılıçoğlu and Hakkı Devrim and which was first released on 19 January 1965 and whose latest retrieved issue is the release of 17 August 1965. Its final release was the 31st issue. The obtained issues were analyzed considering that they mirror the political environment and social, educational, and cultural structure of 1965. Meydan Gazetesi adopted an unbiased attitude towards the political, cultural, and economic structure observed in the order having changed from 27 May 1960 onwards. This objective newspaper also featured historical and literary figures. In this sense, it is believed to serve as a noteworthy source to analyze, interpret, and share the events having taken place in Turkey and around the world in 1965.