Ulusaldan yerele Türkiye'de iklim değişikliği politikaları ve uygulamaları: Kayseri örneği
Climate change policies from national to local: The example of Kayseri
- Tez No: 524902
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNİYE AKILLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Hava Kirliliği, İklim Değişikliği, Küresel Isınma, Kayseri, Kayseri Büyükşehir İlçe Belediyeleri, Air Pollution, Climate Change, Global Warming, Kayseri, Kayseri Metropolitan Municipalities
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Politikası ve İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tez çalışmasında iklim değişikliğinin meydana geliş süreci, uluslararası alanda gerçekleştirilen çalışmalar ve Türkiye'nin iklim değişikliği politikalarına ulusal ve yerel boyutta katılımı ele alınmaktadır. Küresel iklim değişikliği rejiminin kurulması ve devam ettirilmesi, insan sağlığı, ekosistemler, hatta insan neslinin sürdürülmesi bakımından tehdit oluşturabilecek olumsuz etkileri nedeniyle hayati önem taşımaktadır. İklim rejiminin sağlıklı bir şekilde kurulabilmesi için de uluslararası ulusal ve yerelde farkındalığın arttırılması gerekmektedir. Bu bakış açısı ile araştırmanın amacı, küresel ölçekte bir sorun olan küresel ısınma için yerel düzeyde oluşan farkındalığın incelenmesidir. Çalışmada küresel ısınma ile ilgili mücadeleye yönelik politikalarda ve yerel politikalarda etkili aktörler olarak Kayseri'nin merkezinde bulunan büyükşehir ilçe belediye meclis üyelerinin konuya ilişkin görüşleri değerlendirilmektedir. Kayseri'nin araştırma alanı olarak seçilmesinin nedeni; İç Anadolu Bölgesinin sanayileşme oranı en yüksek kentlerinden biri olmasıdır. Kayseri ili artan nüfusu ve gelişen sanayisi ile birlikte 1970'lerden sonra özellikle kış aylarında hava kirliliği ile çok sık karşılaşmaya başlamıştır. Küresel ısınmanın sonuçlarından etkilenmesi muhtemel bir nüfusu da barındırmaktadır. Çalışma kapsamında küresel ısınmanın farkındalığına ilişkin görüşler bir anketle derlenmiştir. Meclis üyelerine yönelik olarak uygulanan anket formlarından elde edilen verileri analize tabi tutmak üzere istatistik programlarından SPSS 24,0'den yararlanılmıştır. Kayseri örneğinde elde edilen bulguların meclis üyelerinin küresel ısınma politikalarına bakış açısını ve küresel ısınma konusundaki farkındalığını tanımlayarak yerel düzeyde küresel ısınmayla mücadeleye yönelik politikaların oluşturulması sürecinde katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, the formation of process climate change, studies made in international area and Turkey's participation to the arrangements of climate change at national and international level are addressed. The construction of Global Climate Change regime and its sustainability is a vital importance as having negative effects on human health, ecosystems, and even the maintenance of human generation. To ensure a healthy climate regime construction its needed to raise awareness at local, nation and international level. With this point of view the aim of this research is to examine the awareness occurred at local level for global warming which is an issue at global scale. In the study, the opinions of the members of the municipal councils of the metropolitan city in the center of Kayseri are evaluated as being effective actors in struggling against global warming and local policies. The reason why Kayseri has selected as a case study area is it is one of the cities with the highest rate of industrialization. Kayseri has started to come up with air pollution very often especially in winter seasons after 1970s. It also has a population that is likely to be affected by the consequences of global warming. Within the scope of the study, opinions about global warming awareness were compiled with a questionnaire applied to the members of the assembly SPSS 24.0 Statistics Software was used. It is expected that the findings obtained in the case study of Kayseri city will contribute to the process of establishing policies for fighting against global warming are local level by defining the opinions of parliament members about global warming policies and their awareness Kayseri metropolitan city country districts.