12 Eylül ihtilali sonrası Türk milliyetçiliği bağlamında, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş Dönemi politikalarının incelenmesi
In the context of turkish nationalism after 12 september, 'The Nationalist Movement Party', investigation of general chairman 'Alparslan Türkeş' period policies
- Tez No: 524949
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALİ KARASAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Nationalist Movement Party (MHP), 12 September Revolution, Alparslan Türkeş, Turk Nationalism
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Türk siyasetinde siyasi hayatına sırasıyla Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, 12 Eylül ihtilalı sonrası kapatılan Milliyetçi Hareket Partisinin yerine kurulan Milliyetçi Çalışma Partisiyle çalışmalarına devam etmiş. 1993 yılında kapatılan siyasi partilerin tekrar açılabilmesi sonucunda Milliyetçi Çalışma Partisinin ismi değiştirilerek yeniden Milliyetçi Hareket Partisi olarak düzenlenmiştir ve genel başkanlığına Alparslan Türkeş sürdürmeye devam etmiştir. Alparslan Türkeş'in parti genel başkanlığı döneminde izlenilen politikaların Türk toplumu üzerinde ki etkisi ve Türk Milliyetçi fikrinin partiye etkisi değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı 1969 yılında kurulan Milliyetçi Hareket Partisinin siyasi politikalarının 12 Eylül darbesi sonrası Alparslan Türkeş döneminin incelenmesi ve yaşanan siyasi gelişmelerde Türk milliyetçiliği fikrinin, Milliyetçi Hareket Partisi politikaları üzerinde ki etkisi olayların bütünlüğünü, kronolojisini koruyarak değerlendirme sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkish politics, respectively, The Republican Villager Nation Party and The Nationalist Movement Party has continued its political activities with The Nationalist Labor Party which was established in place of The Nationalist Movement Party, that was closed after 12 Sept revolution. As a result of reopening of the political parties in 1993, The Name of the Nationalist Labor Party has been changed and it was settled as The Nationalist Movement Party, Alparslan Türkeş has continued his general president role. The influence of the policies on Turkish society followed during Alparslan Türkeş, chairmanship and the influence of the Turk Nationalist idea on the party were evaluated. The aim of this study was to examine the Alparslan Türkeş period after 12 September coup of the Nationalist Movement Party which was founded in 1969 and to evaluate the Turkish nationalism idea in the political developments by maintaining its chronology and the integrity of the nationalist movement party policies.