Örgütsel sinizmin örgütsel bağlılık üzerine etkisinin incelenmesi: Hekimlere yönelik bir araştırma
The investigation of the effects of organizational cynicism on organizational commitment: A research on doctors
- Tez No: 525026
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE KOÇOĞLU SAZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: örgütsel sinizm, örgütsel bağlılık, hekim, sağlık sektörü, organizational cynicism, organizational commitment, doctor, health sector
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tez çalışmasının literatür bölümünde örgütsel sinizm kavramı, örgütsel sinizimi etkileyen unsurlar, boyutları ve sonuçları yanısıra örgütsel bağlılık kavramı, önemi, örgütsel bağlılığı etkileyen unsurlar, boyutları, sonuçları ve örgütsel sinizm ile örgütsel bağlılık ile ilgili yapılan çalışmalar konuları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Örgütsel sinizimin örgütsel bağlılık üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılan bu çalışma İstanbul da kamu ve özel hastanelerde çalışan 436 doktor üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucuna göre hekimlerin örgütsel sinizm algıları ile örgütsel bağlılık arasında negatif yönlü etki olduğu belirlenmiştir. Bu etkinin alt boyutları incelendiğinde de örgütsel sinizim ile örgütsel bağlılığın alt boyutları olan duygusal bağlılık, devamlılık bağlılığı ve normatif bağlılık arasında negatif yönlü etki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the literature part of this thesis, the concepts of organizational cynicism, factors affecting organizational cynicism, dimensions and consequences, as well as the concepts of organizational commitment, importance, factors affecting organizational commitment, dimensions, results and studies related to organizational cynicism and organizational commitment are discussed in detail. This study was conducted on 436 doctors working in public and private hospitals in Istanbul in order to investigate the effect of organizational cynicism on organizational commitment. According to the research result, it was determined that there is a negative effect of organizational cynicism on organizational commitment. When the subscales of this relationship were examined, it was also found that organizational cynicism negatively effects emotional commitment, continuance commitment and normative commitment, which are sub-dimensions of organizational commitment.