Felsefi antropoloji ve Mahtumkulu Firaki'nin insan anlayışı
Philosophical anthropology and human notion from Mahtumkulu Firaki's perspective
- Tez No: 525045
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN ÇEVİKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Felsefi Antropoloji, İnsan, Mahtumkulu Firaki, Mahtumkulu Firaki'nin İnsan Anlayışı, Philosophical Anthropology, Human, Mahtumkulu Firaki, Human Notion from Mahtumkulu Firaki's Perspective
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada felsefi antropoloji ve Mahtumkulu Firaki'nin insana bakış açısı ele alınmıştır. Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın Birinci Bölümünde genel olarak özet şeklinde felsefi antropolojinin imkânı, işlevi ve kendi başına ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkışı incelenmiştir.“İnsan”, insani düşünce ve eylemlerin temel kavramı olmuştur. Mitoloji, din, felsefe ve bilimin bütün çabası genel olarak dünyayı özel olarak da insanı anlamayı amaçlar. Bu nedenle araştırmamızda gerek ilkel toplumlarda gerek felsefe/düşünce tarihinde ve mitlerde, şiirlerde“insan”kavramı tahlil edilerek, felsefi antropolojinin bu günkü hale gelişi açıklanmıştır. Çalışmanın İkinci Bölümünde ise Mahtumkulu'nun hayatı ve yaşadığı devrin siyasi ve toplumsal olayları hakkında bilgi verilmiştir. Bunun yanı sıra Mahtumkulu'nun eserlerinde“insan”anlayışı felsefi yönden incelenmiş ve toplumla olan ilişkisi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study philosophical anthropology and the perspective of Mahtumkulu Firaki with human being are examined. This study includes two main parts. In the first part opportunities, functions and being a discipline as itself of philosophical anthropology are generally analysed.“Human”is the main notion of human thoughts and actions. The purpose of mythology, religions and all kind of the sciences is generally, understanding the world and specifically, understanding human. Therefore, how philosophical anthropology has come to today is explained by analysing“human”concept in both primitive societies and history of philosophy/thinking, myths and poets. In the second part of the study, the reader is informed about life of Mahtumkulu and those days' the political and social situation. In addition, in the works of Mahtumkulu,“human”is examined from the perspective of philosophy and the relationship between the humans and society is emphasized.