Uluğ Nutku'nun felsefi antropolojisinde tarihsellik ve özbelirleme
Historicity and essence determination in the philosophical anthropology of Uluğ Nutku
  1. Tez No: 292847
  2. Yazar: DERYA BAYRI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefi antropoloji, Tarihsellik, Özbelirleme, Antinomi, Fenomenoloji, phlosophical anthropology, historicity, determination of essence, antinomy, phenomenology
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
  12. Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın ana amacı, Cumhuriyetin ilk kuşak filozoflarının ardından ülkemizde felsefi antropoloji alanında önemli adımlar atmış olan Uluğ Nutku'nun felsefe anlayışının bütünlüğü içinde tarihsellik ve öz belirleme kavramlarını irdelemektir.Bu amaçla çalışmanın birinci bölümünde, insan felsefesi kavramı, kavramın tarihçesi, kavram üzerinde ortaya atılan kuramlar ve ülkemizde insan felsefesi üzerine yapılmış çalışmalara kısaca yer verilmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde, Nutku'nun akademik yaşamı ve felsefesi hakkında bilgi verilmiştir. Özellikle felsefesinin dayandığı kavramlar, kaynağı ve yöntemi üzerinde ayrıntısıyla durulmuştur.Çalışmanın üçüncü bölümünde, Nutku'nun felsefi antropolojisinin derinliğine inilmiş ve temel varoluş sorunları bağlamında tarihsel değişkenlik-tarih bilinci, öz belirleme ve antinomi kavramları açımlanmıştır. Ayrıca, bu kavramların birbirleriyle ve felsefe tarihiyle olan ilişkileri üzerinde durulmuştur.Çalışmanın son bölümünde ise, Uluğ Nutku'nun insan felsefesi bağlamında sanata bakışı ele alınmış ve şiirlerindeki tarihsellik, özbelirlenim ve antinomi gibi temel insani nitelikler, fenomenolojik yöntem aracılığı ile irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to investigate the concepts of historicity and essence determination in the unity of the philosophical views of Nutku, who, as a thinker of the second generation of the Republic, took important steps in studies on philosophical anthropology.In the first chapter, concepts relevant to the philosophy of the human being, emerging theories on the subject, their history and place in the philosophical studies in our country are briefly presented and discussed.In the second chapter some information about Nutku?s academical life and his philosophical undertaking are given. The study is especially focused on his basic conceptions, their sources and his method.In the third chapter a deeper study of his views is attempted. Main themes are historical temporality, historical consciousness, phenomenological-ontological determination of essences and existential antinomies. These are examined in relation to each other and the history of philosophy.The last Chapter discusses Nutku?s views on art in the context of his philosophical anthropology and several of his poems are analysed employing the phenomenological method.