Rusya'nın yeni-Avrasyacılık ideolojisi bağlamında Türk dış politikası
Turkish foreign policy in the context of Russia's neo-Eurasianism ideology
  1. Tez No: 525051
  2. Yazar: SEVAL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR YÜRÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni-Avrasyacılık, Dugin, Putin, Türk Avrasyacılığı, Türk Dünyası, Neo-Eurasianism, Dugin, Putin, Turkish Eurasianism, Turkic World
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Liderliğini Rusya'nın üstlendiği Yeni-Avrasyacılık akımı, Rusya ve Türkiye'nin bölgede yakın muhatap olmayı gerektiren ilişkileri bağlamında Türk dış politikası açısından göz ardı edilemeyecek öneme sahiptir. Son yıllarda Batı ile ilişkilerinde gerileme yaşayan Türkiye, Rusya ile daha yakın ilişkiler geliştirme yoluna gitmiştir. Bu çalışmada temel olarak Avrasya'ya yönelimin Türkiye'nin Batı merkezli dış politikasına alternatif olup olamayacağı sorusuna yanıt aranmıştır. Bu çalışma sonunda öne sürülen iddia; Yeni-Avrasyacılığın Türk dış politikası için Batı karşısında bir alternatif veya ikame olmaktan ziyade, küresel ölçekte sürdürülebilir bir dış politika adına ancak tamamlayıcı bir niteliğe sahip olduğudur. Nitekim Türkiye'nin jeopolitiği göz önünde bulundurulduğunda Türk dış politikası herhangi bir kutba ait olma konusunda ciddi sakıncalar barındırmakta, günümüz diplomasi anlayışı ise belirli bir bölgeye yönelik olmaktan ziyade çok boyutlu dış politika uygulamalarını gerektirmektedir. Ayrıca Yeni-Avrasyacılık Rusya ve Türkiye merkezli görüş ayrılıkları nedeniyle ortak bir zeminde mutabakata varılmasına engel oluşturacak niteliktedir. Bununla birlikte Yeni-Avrasyacılık, Avrasya coğrafyasında potansiyel işbirliklerinin farkına varılması ve uygulamaya geçirilmesi adına Türkiye için somut getirilere vesile olacaktır. Bu çalışma ile Türkiye açısından Yeni-Avrasyacılık akımının olumlu ve olumsuz yönleri, sebep olacağı riskler ve kayıplar ile olası faydaları analiz edilerek, Avrasya coğrafyasında kültürel, siyasi ve kurumsal bütünleşmenin olabilirliğine dair incelemeler konu edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Leaded by Russia, the Neo-Eurasianism movement has crucial importance for Turkey as both Russia and Turkey are fated to form tight relations in the region. While Turkey's relations with the West has degraded recently, she has turned to develop better relations with Russia. The main question of this research is; whether the new orientation towards Eurasia will be an alternative for Turkey's West-fixed foreign policy or not. The final argument of this research is that; The Neo-Eurasianism is not an either/or policy for Turkish foreign policy, rather it must be a both/and policy in order to pursue a sustainable foreign policy on a global scale. Considering the geopolitics of Turkey, it is quite unfavourable for Turkey to become a part of any pole. In addition, modern diplomacy conditions require application of multi-dimensional foreign policy instead of the one centered on certain regions. Besides, Neo-Eurasianism is unlikely to let the parties meet on a common ground due to the contradicting issues between Turkish and Russian Eurasianism. However, Neo-Eurasianism will provide the opportunity to discover the potential areas of collaboration in the geography of Eurasia and Turkey will benefit greatly from implementing them. By means of this research, it is aimed to evaluate the pros and the cons of the Neo-Eurasianism movement, the risks it bears and the losses it will cause, along with its probable advantages for Turkey and the possibility of a cultural, political and institutional integration in the geography of Eurasia.