Sermaye Piyasası Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu kapsamında anonim şirketlerin önemli nitelikteki işlemleri
Significant transaction of joint-stock companies under Capital Markets Law and Turkish Commercial Code
- Tez No: 525074
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHTİYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: anonim şirketler, önemli nitelikteki işlemler, önemli kararlar, sermaye piyasası kanunu, türk ticaret kanunu, Joint-Stock Companies, Significant Transactions, Significant Decisions, Capitals Market Law, Turkish Commercial Code
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Anonim şirketlerin gerçekleştirdiği her işlem aynı öneme sahip olmamakla bazı işlemler diğerlerine göre daha önemli olarak nitelendirilmiş ve gerek işlemlerin hayata geçirilmesi gerek ise de işlemin sonucuna bağlanan haklar açısından farklı usul ve esaslar öngörülmüştür. Anonim şirketin gerçekleştireceği birleşme, bölünme, tür değiştirme, sona erme, faaliyet konusunu değiştirme, malvarlığının önemli ölçüde devri, esas sözleşme değişiklikleri gibi işlemler genel kurulun yetki alanına dahil edilerek diğer işlemlere nazaran daha ağır nisaplara bağlanmış ve söz konusu işlem neticesinde yatırımları etkilenen azınlık pay sahipleri açısından paylarını şirkete satarak şirketten ayrılma hakkı getirilmiştir. Önemli işlemler halka açık anonim şirketler açısından Sermaye Piyasası Kanunu ve ikincil düzenleme niteliğindeki tebliğler ile ayrıntılı şekilde düzenlenmiş bunun yanı sıra Türk Ticaret Kanunu kapsamında genel esaslara yer verilerek halka kapalı anonim şirketlerin alabileceği önemli kararlar belirlenmiştir. Bununla birlikte anonim şirkette azınlık pay sahiplerinin menfaatlerini bozucu etki yaratan önemli nitelikteki işlem ve kararlar farklı hukuki müesseselere bağlanarak pay sahiplerinin uğradıkları zararların tazmini sağlanmış, aykırı bir durumun ortaya çıkması halinde yargı yoluna başvuru imkanı tanınmıştır.
Özet (Çeviri)
Not all transactions performed by joint-stock companies have the same importance. Some transactions are considered to be more critical than others thus different procedures and principles are envisaged for the rights related to transaction's consequences. Transactions such as merger, demerger, change of the company's legal form and status, termination of the company, change of the company's operational area, transfer of company's considerable amount of assets, amendments to the articles of association are included in the scope of authority of the general assembly and these transactions require higher quorums than the quorum required for other transactions of relatively less significance. Furthermore, it is envisaged that minority shareholders whose investments are affected by the aforementioned significant transactions will have the right to leave the company by selling its shares to the company. For publicly-held joint-stock companies, significant transactions are regulated in detail mainly by Capital Markets Law and communiqués as secondary legislations, and besides, significant decisions that may be taken by closed joint-stock companies are determined by the general principles provided in Turkish Commercial Code. Notwithstanding, by determining other various legal institutions regarding significant transactions and decisions that have a detrimental effect on the interests of minority shareholders, it is aimed to compensate the shareholders for damages arising from these significant transactions and decisions.