Kronik hastalıkları olan kişilerin depresyon ve anksiyete düzeyleri ile kişilik özellikleri etkileşimi
Correlation between personality characteristics and depression and anxiety levels of people diagnosed with chronicle diseases
- Tez No: 525077
- Danışmanlar: PROF. DR. HANNA RAŞEL SCHERLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kronik hastalık, depresyon, anksiyete, afektif sinirbilim, kişilik, Chronic disease, depression, anxiety, affective neuroscience, personality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada, kronik hastalığı olan kişilerin depresyon ve anksiyete düzeyleri ile kişilik özellikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Kronik hastalık olarak hipertansiyon, diyabet ve koroner arter hastalıklarından en az birisi için tanı almış olan kişiler araştırmada yer almıştır. Katılımcılara Beck Depresyon Envanteri, Beck Anksiyete Ölçeği ve Afektif Sinirbilim Kişilik Ölçeği uygulanmıştır. Ayrıca, Sosyodemografik Bilgi Formu ile kişilerin bazı demografik bilgileri toplanmıştır. Ölçekler, 119 kadın ve 80 erkek olmak üzere toplam 199 katılımcıya uygulanmıştır. Verilerin analizi sonucu elde edilen bulgulara göre; Depresyon ve anksiyete düzeyleri ile kişilik özellikleri arasında bir etkileşimin varlığından söz edilebilir. Diğer önemli bir sonuç, birden fazla kronik hastalık sahibi olanların depresyon ve anksiyete düzeylerinin tek bir hastalığı olanlardan anlamlı derecede yüksek olmasıdır. Bunların yanında, kişilerin cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durumu ve sosyoekonomik düzeyleri ile depresyon ve anksiyete düzeyleri ile kişilik özellikleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between personality characteristics and depression and anxiety levels of people diagnosed with chronicle disease were investigated. Participants completed the following questionnaires: Personal Information Form, Beck Depression Scale, Beck Anxiety Scale and Affective Neuroscience Personality Scale. Also, demograghic information about the participants has been collected by Personal Information Form. 119 women and 80 men, diagnosed with at least one of the following chronic diseases of high blood pressure, diabetes mellitus, and coroner artery diseases were participated in the study. The results showed correlations of personality characteristics with depression and anxiety levels. Furthermore, people who are diagnosed with more than one chronical disease showed significantly higher levels of depression and anxiety. Further analyses demonstrated significant relationships for gender, education level, marital status and socioeconomic status to depression and anxiety.