'I need to be updated': Fear of missing out and its antecedents as predictors of adolescents' and emerging adults' aspects of social media addiction
'Güncellenmeliyim': Sosyal ortamlarda gelişmeleri kaçırma korkusu ve bunun ergen ve genç yetişkinlerdeki sosyal medya bağımlılığı boyutlarına yordayıcı olarak öncülleri
- Tez No: 525105
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATHANASIOS MOURATIDIS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Gelişmelerden Geri Kalma Korkusu (GGK), kişilik özellikleri, psikolojik ebeveyn kontrolü, kişisel amaçlar, Fear of Missing Out (FoMO), personality characteristics, parental psychological control, personal goals
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TED Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Sosyal Ortamlarda Gelişmeleri Kaçırma Korkusu (GKK), insanların başkalarının hayatında neler olup bittiğini, sosyal etkileşim ve buluşma gibi etkinlikleri kaçırmaktan endişe duymasını tanımlayan bir olgudur. GGK'nin internet ve sosyal medya kullanımı, yaşam memnuniyeti ve kaygı gibi birtakım psikolojik semptomlarla ilişkili olarak bulunduğu araştırmalar olsa da, bu kavramın batılı olmayan kültürlerde ve GKK'yi etkileyen faktörler konusundaki araştırmalar oldukça azdır. Bu çalışmanın amacı duygusal denge ve sorumluluk duygusu gibi kişilik özelliklerinin, sosyal kaygı düzeyinin, çekici/yakışıklı olma isteğinin ve ebeveyn psikolojik kontrolünün GGK üzerindeki yordayıcı rolünü araştırmaktır. Ayrıca bu çalışmada, GGK'nin sosyal medya bağımlılığının iki boyutu üzerindeki yordayıcı rolü de araştırılmıştır. Türkiye'de yaşayan 315 lise öğrencisi ergen (Myaş = 15.94; % 49.8 kız öğrenci) ve 344 üniversite öğrencisi genç yetişkin (Myaş = 19.09; % 52.6 kız öğrenci) olmak üzere iki gruptan veri toplanmıştır. Çoklu hiyerarşik regresyon ve aracı analizlerin sonuçlarına göre, her iki grupta da GGK ile duygusal denge arasında negatif ve çekici/yakışıklı olma isteği arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Diğer yandan, ergenlerde GGK ile sosyal kaygı arasında pozitif ilişki ve genç yetişkinlerde GGK ile ebeveyn psikolojik kontrolü arasında pozitif ilişki ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda, GGK ile sosyal medya bağımlılığı pozitif ilişkili bulunmuştur. Bunlarla birlikte, GGK'nin bazı öncül ve çıktı değişkenleri arasında aracı rol oynadığı gözlenmiştir. Sonuçların, GGK'nin doğasının araştırılması için yeni bir perspektif sunacağı düşünülmekle birlikte, sınırlılıklar ve gelecek çalışmalara yönelik öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fear of Missing Out (FoMO), is a phenomenon where people aiming not to miss any information what is going on in others' lives, as well as social interactions and meetings. The few studies that have investigated FoMO have shown that it relates to internet and social media use, life satisfaction and also some psychological symptoms such as anxiety. However, less is known about FoMO in non-Western cultural settings, and even less about the factors that might predict FoMO. The aim of the current study was to investigate to what extent FoMO is predicted by personality characteristics (such as conscientiousness and emotional stability) and social anxiety, personal goals (namely, aspiration for being attractive) and the social context (specifically, parental psychological control). Also, it was tested whether FoMO in turn predicts aspects of social media addiction. Two different samples from Turkey were recruited who were 315 high school student adolescents (Mage = 15.94; 49.8% females) and 344 emerging adults (Mage = 19.09; 52.6% females). The results of multiple hierarchical regression analyses showed that emotional stability negatively and pursuit for attractiveness goal positively predicted FoMO in both groups. Also, FoMO was positively predicted by social anxiety among adolescents and perceived psychological parental among emerging adults. In addition, FoMO was in turn associated with both indices of social media addiction. Moreover, a series of tests of indirect effects showed that the antecedents of FoMO were indirectly related to social media addiction by means of FoMO. These findings underscore the need to study better the nature of FoMO. Limitations and future directions are also discussed.