Kariyer karar verme programının 8.sınıf öğrencilerinin kariyer karar verme güçlükleri ve mesleki olgunluk düzeylerine etkisi
The effect of career decision making programme on the career decision making difficulty and vocational maturity of 8th grade students
  1. Tez No: 525112
  2. Yazar: ÜMİT GÖK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMRE ERTEN TATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer karar verme güçlükleri, mesleki olgunluk, 8. sınıf öğrencileri, Career decision making difficulties, career maturity, 8th grade students
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul 8. Sınıf öğrencilerine yönelik geliştirilen“Kariyer Karar Verme Programı”'nın öğrencilerin kariyer karar verme güçlükleri ve mesleki olgunluk düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmaya kariyer karar verme düzeyi düşük olan öğrenciler katılmıştır. Bu öğrenciler 22 deney, 22 kontrol olmak üzere deney ve kontrol gruplarına atanmıştır. Çalışma, ön-test son-test kontrol gruplu yarı deneysel desende tasarlanmıştır. Verilerin analizi Mann Whitney U ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, 8. Sınıflar İçin Kariyer Karar Verme Güçlükleri Ölçeği ve Mesleki Olgunluk Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde 8. Sınıf öğrencilerine yönelik hazırlanan kariyer karar verme programının, öğrencilerin kariyer karar verme güçlük düzeylerini azalttığı, mesleki olgunluk düzeyini ise artırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impacts of“Career Decision Making Difficulties Programme”which has been developed for 8th graders in the primary level, on career decision making difficulties and level of vocational maturity of students. Students with low level of career decision making participated in the study. These students were assigned to experimental and control groups, forming 22 experimental groups, 22 control groups. The study was designed in a semi-experimental design with pre-test and post test control group. The data was analyzed by Mann Whitney U and Wilcoxon Signed Rank Tests. As data collection tools; Personal Data Form, Career Decision Making Difficulties Scale for 8th Graders and Scale for Vocational Maturity were used. When the results of the study have been evaluated, it has been observed that Career decision Making Programme prepared for 8th grade students, reduces the levels of difficulty in career decision making difficulty, while increasing the level of vocational maturity.