Veri görselleştirme ve ı̇nfografiklerin tasarım eğitimi ı̇çerisindeki yeri
Data visualization and infographics in design education
- Tez No: 525147
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEV KURU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Design education, data visualization, infographic, information design
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Veri modern çağın en çok değer atfedilen kavramlarından bir tanesidir. Temel ihtiyaçlardan sosyal ilişkilere kadar insan hayatının her alanında, her an veri aktarımı söz konusudur. Kişisel verilerden küresel ölçektekilere kadar modern yaşamın sürdürülebilmesi için verinin üretimi ve tüketimi zorunludur. Ancak bu yoğun enformasyon akışında önemli olan elde edilen verilerin herkes için hızlı ve kolay anlaşılır olmasıdır. Çok büyük miktardaki karmaşık veriyi yalnızca rakamlar ve dağınık olgular olmaktan çıkarıp, işleyip sadeleştirerek, yeni bağlantılar ve hikayeler ortaya çıkaran tasarımcılar ise verinin aktarılmasında önemli bir role sahiptir. Bu nedenle analitik düşünme becerisine sahip, analiz yapabilen, hiyerarşik yapılar oluşturabilen ve grafik ve görselleri etkili kullanabilen tasarımcıların yetiştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Görsel iletişim, iletişim tasarımı veya grafik tasarım eğitimi alan öğrencilerin veri yığınına yaratıcı bir ortam olarak yaklaşarak, görsel bilgi aktarımı konusunda kendisini geliştirmesi oldukça önemlidir. Araştırma değişen tasarım pratikleri içerisinde giderek daha önemli bir yere sahip olan veri görselleştirme ve infografik disiplinlerinin tasarım eğitimi içerisindeki yerini ortaya koyma amacı ile gerçekleştirilmiştir. Öncelikle son yıllarda gelişim gösteren veri görselleştirme ve infografik disiplinlerine ilişkin kavramsal bilgi verilmiştir. Tanımları, aralarındaki farklılıklar, tarihsel gelişimi, uygulama alanları ve ortamları ve görsel algı süreçleri gibi başlıklar yoluyla kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Tasarım eğitimi içerisindeki yerini ele almak amacıyla, akademisyenler, sektörde çalışan uzmanlar ve öğrencilerin görüşleri doğrultusunda bu disiplinlerin verildiği dersler nicel ve nitel araştırma yöntemleri kullanılarak çok yönlü bir biçimde incelenmiştir. Öncelikle dönem başında öğrencilere bir beklenti ölçeği uygulanmış, sonrasında ise yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile tüm çalışma gruplarının görüşleri alınmıştır. Elde edilen nitel verilerin analizinde içerik analizi kullanılarak veriler çözümlenmiş, ihtiyaç görüldüğünde beklenti ölçeği sonuçları ile karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Sonuçta, tasarım eğitimi içerisinde infografik ve veri görselleştirme alanlarına yer verilmesi ile öğrencilerin yoğun bilgi kümesini analiz edip kurgulayarak bilgiyi estetik ve etkili bir biçimde aktarabileceği, daha yaratıcı görsel çözümlemeler ortaya koyabileceği, uygun grafik ve diyagramları kullanmayı öğreneceği, tasarımda araştırma yapmanın önemini kavrayacağı, tasarıma disiplinlerarası bir anlayışta yaklaşarak verilerin ötesinde düşünebileceği, düşünsel boyutta gelişim göstererek problem çözme becerisi kazanacağı ve edindiği tüm kazanımları ilerideki projelerine yansıtacağına ulaşılmıştır. Bu doğrultuda ileride yapılacak olan çalışmalara yönelik bazı önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Tasarım eğitimi, veri görselleştirme, infografik, enformasyon tasarımı, bilgilendirme tasarımı.
Özet (Çeviri)
Data is one of the most valuable concepts of the modern age. Data transfer is literally everywhere in every area of human life, from basic needs to social relations. It is necessary to produce and consume data in order to sustain the modern life from personal data to those on a global scale. However, what matters most is the easy access and pellucidity of data for everyone in the environment of extensive flow of information. Designers have a significant role in data transfer, who extract, process and simplify the huge amount of complex, numeric and dispersed data and produce new connections and stories. Therefore, it is required to train designers capable of analytical thinking, analyzing, building hierarchical structures and using graphics and visuals effectively. It is very important for students who are studying visual communication, communication design or graphic design to develop themselves about visual information transfer by approaching the data stack as a creative environment. The research has been carried out with the aim of revealing the place of data visualization and infographic disciplines in design education, which is increasingly important in changing design practices. Firstly, this research provides conceptual information about the data visualization and infographic disciplines that have developed in recent years. They have been comprehensively addressed through providing their definitions, differences, historical development, fields, and environment of application and visual perception processes. In order to address their place in design education, the lessons that these disciplines are given in the direction of the opinions of academicians, experts, and students working in the industry have been examined in a versatile way using quantitative and qualitative research methods. First of all, an expectation scale was applied to the students at the beginning of the semester and then the opinions of all working groups were taken with semi-structured interview method. Then, content analysis has been utilized to analyze the qualitative data and they are comparatively analyzed with the result of the expectation scale when required. As a result, it has been concluded that giving a place to the field of infographics and data visualization within the design education helps students to analyze and fictionalize the extensive cluster of information and transfer it in an aesthetical and effective manner and to produce more creative visual solutions, to learn proper graphics and diagrams, to grasp the importance of research in design, to think about the design beyond the data by approaching design in an interdisciplinary manner, and to acquire problem-solving ability by developing intellectually and to reflect their learnings to their future projects. Accordingly, some suggestions have been put forward for the future studies.