Dünya'da ve Türkiye'de bilgi-veri görselleştirme: İnfografik tasarım
Visualization of infographic in Turkey and world: iInfographic desing and an implementation
  1. Tez No: 459989
  2. Yazar: KADİR ÖZMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET SÜREYYA KOÇTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Data/information, visualization, infographic, illüstration, Map, information Design, Graphic roperter, Newspaper design, sembols
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
İnfografik Tasarım sürecinde kullanılması gereken verili bilgiler infografiği etkilemiş, infografiğe ilham vermiş ve bu mecrayı güçlendirmiştir. İnfografik ve enfermasyon tasarımı arasındaki farklardan en büyüğü ise infografiğin daha büyük bir alan olarak görülmesidir. İnfografik tasarımın kullandığı unsurlar sahip olduğu farklı özellikler ile grafik tasarımdan ayrılır. Bir grafik tasarımın (örneğin 3d tasarımı) zenginliği son gölgeye kadar her bir ayrıntının gösterilmesi, alıcıya ulaşmasıdır. Fakat bu durum infografik için zararlı yaptırımlara sebep olabilmektedir. Çünkü bahsi geçen ayrıntılar, infografiğin amacı olan bilgilendirmeyi gizleyebilmektedir. Bu yüzdendir ki, birçok alanında uzman infografik tasarımcısı el çizimlerini veya dijital olan temiz çizgileri tercih etmektedir. Unutulmamalıdır ki iyi bir illüstrasyon bazen derinleyici fakat düz bir anlatımdan daha çok ilgi çekicidir. Bu tezde infografik tasarımı ile ilgili bilgilendirmeler, açıklamalar, örneklemeler verilmiş, söz konusu alanda Dünyaca ünlü infografiklere yer verilerek bu infografikler hakkında teknik açıklamalarda bulunulmuştur. Anahtar Kelimler: Bilgi görselleştirme, infografik, llüstrasyon, Harita, Bilgi tasarımı, Grafik, Muhabir, Gazete tasarımı, Semboller
Özet (Çeviri)
Infographic designs in fact use the same data even though they have differences according to the graphical design works. The richness of a graphic design (like 3D work) rendering, where everything to the last shadow is shown, plays against itself and may obscure information. Stylistically, many infographic designer specialists prefer good hand drawing, or clean line computer illustration. People forget that a good illustration is quite different from a good explanation, which is the business people are in. In this thesis, examples about infographic designing in the world are given along with the brief historical development of infographic design. Infographics are defined and explained with examples in accordance with the environments in where it is used of in the study.