Vakfa bağlı iktisadi işletmelerin vakıflara kâr dağıtımı yapmaları durumunda gelir vergisi tevkifatı
Income tax income for the profit distribution institutions of consolidated economic enterprises
- Tez No: 525170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Vakıf, İktisadi İşletme, Vergi, Kâr Dağıtımı, Tevkifat, Foundation, Economic Enterprise, Tax, Profit Distribution, Withholding tax Date: April 2018
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Vakıflar kâr amacı gütmeyen, gönüllülük esasına dayalı kamu hizmeti gören kuruluşlardır. Vakıflar sağlık, eğitim, kültür vb alanlarda çok büyük katkılar sağlarlar. Vakıflar bu faaliyetlerini devam ettirebilmek için gelire ihtiyaç duyarlar. Vakıfların ana gelirleri bağış ve yardımlardan oluşmaktadır. Vakıflar kurdukları iktisadi işletmeler ile ticari faaliyetin içinde yer alırlar ve amaçlarını gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları gelir kaynaklarına ulaşmaya çalışırlar. Vakıflar vergi mükellefi olmamakla beraber vakıf İktisadi işletmeler kurumlar vergisi mükellefidir ve böylece haksız rekabetin önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmanın amacı vakfa ait vakıf iktisadi işletmesinin vergi sonrası kârı vakıf merkezine aktarmasının aslında bir kâr dağıtımı ve transferi olmadığını, vakıfların amaçlarını gerçekleştirebilmek için vakıf iktisadi işletmelerinden beslendiğini, vakıf ve vakıf iktisadi işletmelerinin bir bütün olduğunu, devletin bir taraftan teşvik ve istisnalarla destek olurken, diğer taraftan gelir idaresinin iktisadi işletmenin vergi sonrası kârın vakıf merkezine aktarılmasının tevkifatı gerektirdiğini söylemesi, uygulamadaki bu çelişkilerin ortaya konarak kamu hizmeti yapan bu kuruluşların bu sorunlarının çözülebilmesinin bir kanun hazırlanmasından geçtiğine dikkat çekerek bu önemli konunun görülmesini sağlamak.
Özet (Çeviri)
Foundations are non-profit-making, voluntary public service organizations. Foundations provide enormous contributions in areas such as health, education, culture and so on. The foundations need a income to continue their activities. The main incomes of the foundations consist of donations and aids. Foundations engage in commercial activity with the economic enterprises. They establish and try to reach the income sources and they need to realize their goals. The foundations are not taxable, but the foundation is a taxpayer of the enterprises of economic enterprises and thus trying to prevent unfair competition. The main objective of this study is that the transfer of foundation economic activity of the foundation to the post-tax profit foundation center is in fact a profit distribution and transfer, that the foundations are fed from the foundation economic enterprises in order to realize their aims and that the foundations and foundation economic enterprises are a whole, the fact that the revenue administration requires the transfer of the post-tax profits of the economic operators to the foundation center is to be seen in this practical way by pointing out the contradictions in practice and establishing a law for solving these problems of the public service organizations.