Bağımsız denetimde türev araçların yeri ve önemi
The place and importance of derivative instruments at independent auditing
- Tez No: 525176
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP DİNA ÇAKMUR YILDIRTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türev Araçlar, Bağımsız Denetim, Derivative Instruments, Independent Auditing Date: 10/04/2018
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Türev araçların kullanım amaçları, Fiyat dalgalanmalarına karşı riskten korunma, gelir elde etmek için geleceğe yönelik öngörüler ile pozisyon alarak spekülatif işlem yapma ve piyasalardaki anlık fiyat değişikliklerinden faydalanarak arbitraj işlemi ile yatırım yapmadan kar elde etmektir. Bundan dolayı günümüzde kullanımı artan bir finansal araçtır. Genel olarak kullanılan türev araçlar: forward, swap, future ve opsiyonlardır. İşletmelerin, pay ve menfaat sahiplerinin hak ve çıkarlarının korunması açısından doğru ve güvenilir bilgiye ihtiyacı vardır. Bağımsız denetimden geçmiş olan finansal tablolardan elde edilen bilgilerin güvenilir olmasından dolayı bağımsız denetim, piyasaların etkin ve verimli çalışmasında katkı sağlar. Türev araçların denetimleri de bu amaçla önemlidir. Bu tezin amacı, mali tablo denetimi açısından, türev araçlar ile yapılmış olan işlemlerin genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun olarak finansal tablolara nasıl aktarılacağına, finansal tablolarda nasıl raporlanacağına, türev araçlarla yapılan işlemlerden doğan kar ve zararın etkisinin zamanlaması, vergi pozisyonu üzerindeki etkisi ve hesaplara yansıtılış şeklini ortaya koymaktır. Ayrıca kendine özgü kullanımları, muhasebeleştirme esasları ve hukuki düzenlemeleri olan türev araçların denetim esnasında dikkat edilmesi gereken hususların neler olduğunu belirtmektir. Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, çalışmanın amacı açıklanmıştır. İkinci bölümde, bağımsız denetimin amacı, faydaları, süreci ve görüş bildirme aşamalarından bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde, bağımsız denetimde türev araçların sözleşme, hukuki yapısı, manipülasyon aracı olarak kullanılmasının etkileri hakkında bağımsız denetim açısından dikkat edilmesi gereken unsurlar açıklanıp, ulusal ve uluslararası yasal düzenlemelerden bahsedilmiştir ayrıca bağımsız denetimde denetçilerin dikkat etmesi gereken hususlarda anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, türev araçlarla ilgili muhasebe süreçleri anlatıldıktan sonra örnek muhasebe uygulamaları yapılmıştır. Beşinci ve son bölümde, türev araçların denetiminin önemi belirtilmiş, türev araçların, bağımsız denetiminin neden gerekli olduğu ve bağımsız denetime olan ihtiyacı anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of derivative instruments is to hedge risk against price fluctuations, by taking positions with future predictions and taking advantage of speculative trading and to make profit without investing in arbitrage instant price changes in markets. Therefore the derivative financial instruments an increasingly financial tool for today's use. Generally used derivative instruments: forward, swaps, futures and options. Businesses need accurate and reliable information to protect the rights and interests of shareholders and stakeholders. Independent auditing contributes to the active and efficient operation of the markets since the information obtained from the independent audited financial statements is reliable. Audits of derivative instruments are also important for this purpose. The purpose of this thesis is to analyze how the transactions made with the derivative instruments are transferred to the financial statements in accordance with generally accepted accounting principles, how they will be reported on the financial statements, the timing of the effect of profit and loss arising from derivative transactions, their impact on tax position and the way they are reflected to the accounts. In addition, it is necessary to note that the specific uses, accounting principles and legal regulations of derivative instruments that should be considered during audit. This study consists of five chapters. Part one describes the purpose of the study. Section two discusses the purpose, benefits, process and opinion of the independent audit. In the third section, the elements to be considered in terms of independent audit regarding the effects of the use of derivative instruments as contracts, legal structures, and manipulation tools were explained in the independent audit, national and international legal regulations were mentioned, and the issues to be considered by auditors in independent auditing. In the fourth section, accounting processes related to derivative instruments have been explained and sample accounting applications have been performed. In the fifth and final section, the importance of auditing the derivative instruments, the reason why the independent auditing of the derivative instruments is necessary and what is needed independently is explained.