Trans bireylerde beyan edilen fiziksel şiddet öyküsünün risk faktörleri açısından araştırılması
Research on reported physical violence history among trans individuals in terms of risk factors
  1. Tez No: 525216
  2. Yazar: HAZAL AHENK AYTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel şiddet, trans bireyler, risk faktörleri, Phyiscal violence, transgender, risk factors
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Her zaman güncel ve tartışılan bir olgu olan şiddet aslında hak ve özgürlük ihlali olarak ele alınması gereken bir toplum sağlığı sorunudur. Her toplumda var olan şiddet günlük hayatımızda farklı şekillerde ve farklı gruplarda karşımıza çıkmaktadır. Günlük hayatında şiddeti en çok tecrübe eden gruplardan biri de trans bireylerdir. Trans bireyler ev, okul, sokak ya da iş gibi birçok alanda ayrımcılığa ve buna bağlı olarak fiziksel şiddete maruz kalmaktadır. Bu çalışmada trans bireylerin maruz kaldıkları fiziksel şiddetin özelliklerini ve bu fiziksel şiddete maruz kalmalarına neden olan risk faktörlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışma boyunca mağdurların sosyo-ekonomik koşulları, şiddet uygulayıcıların özelliği ve motivasyonu, şiddetin hangi alanlarda gözlemlendiği ve mağdurların bu alanlardaki tutumları değerlendirmesi incelenmiştir. Çalışmaya kendini trans birey olarak beyan eden 60 kişi katılmıştır (N=60). Çalışma sonunda yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi ve aile yapısı gibi sosyoekonomik koşulların fiziksel şiddete maruz kalma ile anlamlı bir ilişkisi olduğu görülmüştür. Şiddet uygulayıcıların çoğunlukla kamu görevlisi ve müşteri olduğu bulunmuştur. Katılımcıların saldırganların motivasyonunu değerlendirmesine bakıldığında nefretin, transfobinin ve ahlakçılığın öne çıktığı görülmüştür. Fiziksel şiddete maruz kalan trans bireylerde öne çıkan risk faktörleri aile, göç ve çalışma sektörleri olmuştur. Aile yapısı, ilişkileri ve mesleğinin bağlı olduğu sektör ile fiziksel şiddete maruz kalma arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Violence discussed on a daily basis is an issue of society's health and should be considered as an abuse of human rights. The violence which exists in every community emerges in different ways and different groups. One of the groups who experiences violence in their daily lives are transgender individuals. Transgender individuals are exposed to physical violence and discrimination at home, at school, on the street or in business. At this study, the target is to put forward the physical violence which the trans individuals are exposed to as well as the risk factors leading them to be exposed to this sort of violence. Socioeconomic circumstsances of the victims, the specifications and motivations of the ones who are engaged in violence, the fields in which violence is observed and how the victims evaluated the attitudes in these fields are surveyed throughout this study. 60 people who reported themselves as trans individuals participated in this study. At the end of the study it is observed that socioeconomic circumstances such as age, educational and income levels and family structure are significantly in connection with the exposure to violence. It has been found that violence users are mostly public officers and customers. Looking at the respondents' evaluation of agressors' motivations, hatred, transphobia, and moralism stand out. In trans individuals who are exposed to physical violence, the prominent risk factors were family and occupation. Family structure, relationship and the industry that occupation is associated with have been found to be significantly related to exposure to violence.