Analyzing the relationship between professional management and empowerment: A study in Kosova public hospitals
Profesyonel yönetim ve yetkilendirme arasındaki ilişkinin incelenmesi: Kosova kamu hastanelerinde bir çalışma
- Tez No: 525310
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Profesyonel Yönetim, Yetki, Kamu Hastaneleri, Sağlık Yönetimi, Professional Management, Empowerment, Public Hospitals, Healthcare Management
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tezin amacı, yöneticilerin ve hastane çalışanlarının Kosova'daki kamu hastanelerindeki yetkilendirme ve profesyonel yönetim düzeyindeki görüşlerini değerlendirmektir. Bu araştırmanın amaçlarına ulaşmak için ihtiyaç duyulan veriler, profesyonel hastane yönetimi ve yetkilendirmeye yönelik araştırma amaçlarına uygun anketler aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma, üst düzey yöneticiler ve asistanları, hastane müdürleri ve asistanları, başhemşireler ve asistanları ile idari görevleri olan doktorlar ve Kosova kamu hastanelerinde çalışan diğer çalışanlar arasında yürütülmüştür. Anket Kosova'daki 6 kamu hastanesinde ve 1 üniversite hastanesinde çalışan toplam 274 hastane çalışanı arasında uygulanmıştır. Bu anketten elde edilen veriler iki ortalama arasındaki farkın önemlilik test, (t-testi), tek yönlü varyans analizi (F testi) ve korelasyon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, Kosova devlet hastanelerindeki düşük profesyonel yönetim düzeyini göstermektedir. 1'den 5'e kadar olan bir değerlendirme ölçeğinde, sağlık yönetiminde yapılan çalışmaya göre, düşük bir profesyonel hazırlık ortalaması (2.21) belirlenmiştir. Çalışanların yetkilendirilmesi konusunda, bu çalışma Kosova devlet hastanelerindeki yetkilendirme seviyesinin tatmin edici düzeyde olduğunu göstermektedir (3.76). Kosova'da sağlık hizmetleri konusunda ciddi bir istatistiksel veri eksikliği olduğundan, bu araştırmanın bulguları sağlık yönetimi alanında çeşitli çalışma amaçları için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is; to assess the views of executives and hospital employees on the level of empowerment and professional management in public hospitals in Kosovo. The data needed to achieve the objectives of this research were collected through surveys appropriate for the research purposes on empowerment and professional hospital management. The research was conducted among hospital employees including senior administrators and their assistants, hospital directors and their assistants, head nurses and their assistants and physicians holding administrative positions and other employees with no administrative responsibility. The research was conducted among 274 hospital employees working in 6 regional hospitals and 1 University Hospital in Kosovo. The data collected from this survey were analyzed using the significance test of the difference between the two means (t-test), one-way variance analysis (F test), and correlation analysis. Findings revealed a low professional management level in Kosovo's public hospitals. In an evaluation scale from 1 to 5, in accordance with the work done in health management, a low professional preparation average (2.21) was determined. In the case of employees' empowerment, this study showed that the empowerment level in Kosovo's public hospitals is at satisfying levels (3.76). The results also showed that there is statistically significant relationship between empowerment level and professional management. Since there is a serious lack of statistical data on health care in Kosovo, the findings of this research can be used for various study purposes in the health management field.