İlköğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin çevrimiçi sınıf yönetimi yeterlilikleri ile teknolojik yeterlilikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analyzing the relationship between online classroom management proficiencies and technological proficiencies of teachers working in primary education institutions
  1. Tez No: 829040
  2. Yazar: HİCRAN TUNCER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜYESSER CEYLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi sınıf yönetimi yeterlilikleri, Teknolojik yeterlilikler, İlköğretim kurumları, Öğretmenler, Online classroom management proficiencies, Technological proficiencies, Primary education institutions, Teachers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu araştırmada ilköğretim kurumlarında (ilkokul ve ortaokul kademelerinde) çalışan öğretmenlerin çevrimiçi sınıf yönetimi yeterlilikleri ile teknolojik yeterlilikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada tarama modellerinden ilişkisel desen kulanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de ilköğretim kurumlarında görev yapmakta olan öğretmenler oluşturmaktadır. Ulaşılabilir evren olarak Eskişehir ilininin merkez ilçeleri olan Odunpazarı ve Tepebaşı'nda ilkokul ve ortaokullarda görev yapmakta olan 4315 öğretmen belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemini ise bu evrenden olasılıklı örnekleme yöntemlerinden oranlı tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 719 (AFA aşaması:310; DFA aşaması:409) öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri bu çalışma kapsamında geliştirilen Öğretmenlerin Çevrimiçi Sınıf Yönetimi Yeterlilikleri Ölçeği ile Fidan, Debbağ ve Çukurbaşı (2020) tarafından Türkçeye uyarlanan 21. Yüzyıl Öğrenmeleri için Teknoloji Yeterliliği Öz-Değerlendirme Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler JASP 0.17 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin analizi betimsel istatistik yöntemleri, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü ANOVA analizi ve korelasyon analizi yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda; ilköğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin çevrimiçi sınıf yönetimi yeterlilikleri ile teknolojik yeterlilikleri arasında orta düzeyde ve pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to analyze the relationship between online classroom management competencies and technological competencies of teachers working in primary education institutions (primary and secondary school levels). The research was designed with correlational design. The population of the research consists of teachers working in primary education institutions in Turkey. As the accessible universe, 4315 teachers working in primary and secondary schools in Odunpazarı and Tepebaşı, the central districts of Eskişehir, were determined. The sample of the study consists of 719 (EFA stage: 310; CFA stage: 409) teachers selected from this population by the proportional stratified sampling method, one of the random sampling methods. The data of the research were collected with the Online Classroom Management Proficiencies Scale of Teachers developed within the scope of this study and the Technology Proficiency Self-Assessments of Teachers Scale Becoming Professional in the 21st Century adapted to Turkish by Fidan, Debbağ and Çukurbaşı (2020).The data obtained during this research were analyzed using the JASP 0.17 statistical program. Analysis of the research data was carried out using descriptive statistical methods, independent sample t test, one-way ANOVA analysis and correlation analysis methods. As a result of the research; it has been determined that there is a moderate and positive significant relationship between online classroom management proficiencies and technological proficiencies of teachers working in primary education institutions.