Senirkent ağzı (inceleme-metinler-sözlük)
Seni̇rkent dialect (examinations-texts-dictionary)
- Tez No: 525339
 - Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILDIZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Senirkent, Ağız, Türkiye Türkçesi, Senirkent, Dialect, Turkey Turkish
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 551
Özet
(ŞAVKLI, Ali, Senirkent Ağzı, Yüksek Lisans Tezi, Isparta, 2015) ÖZET 2013-2014 yıllarında Senirkent ilçesi ve ilçeye bağlı yerleşim yerlerinde yapılan araştırmalar, derlemeler sonunda, Senirkent ilçesi ve ilçeye bağlı derleme sahalarında yaşayan kaynak kişilerin ağız özellikleri incelenerek verilmeye çalışılmıştır. Derlediğimiz dil malzemelerini transkribe ederken, Türk Dil Kurumu tarafından tavsiye edilen“Ağız Araştırmalarında Kullanılacak Fonetik Transkripsiyon İşaretleri”ndeki transkrip sistemini esas aldık, bazı durumlarda farklı işaretler de kullandık. Ses bilgisi, şekil bilgisi, cümle bilgisi ve sözlük çalışmalarımızın sonunda Senirkent ağzının özelliklerini ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamızda Isparta Merkez Ağzı, Uluborlu Ağzı, Eğirdir Ağzı, Atabey Ağzı, Gölhisar Ağzı, Afyon Merkez Ağzı, Uşak İli Ağızları, Kütahya ve Yöresi Ağızları, Antalya İli Ağızları, Güneybatı Anadolu Ağızları gibi yöre ağızlarıyla ve tarihi lehçelerle karşılaştırmalar yapılarak Senirkent Ağzının özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Senirkent Ağzı adlı çalışmamız,“Giriş, İnceleme (Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Cümle Bilgisi, Sonuç), Metinler ve Sözlük”bölümlerinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
(ŞAVKLI, Ali, Senirkent Dialect, Master Thesis, Isparta, 2015) ABSTRACT At the end of the researches, compilations which were done in Senirkent district and the settlements connected to the district in the years of 2013-2014, the characteristics of dialects of source people, who live in Senirkent district and the settlements connected to the district, were examined and tried to give out. While we were transcribing compiled language materials, we based on the transcript system“The Phonetic Transcription Alphabet Which Will Be Used in Dialect Searches,”which was advised by The Turkish Language, in some cases we also used different signs. At the end of phonology, morphology, syntax and vocabulary studies, we tried to reveal the characteristics of Senirkent dialect. In our study, characteristics of Senirkent Dialect were determined by making comparison with local and historical dialects such as Isparta Centre Dialect, Uluborlu Dialect, Eğirdir Dialect, Atabey Dialect, Gölhisar Dialect, Afyon Centre Dialect, Uşak Centre Dialects, Kütahya and Its Region's Dialects, Antalya Centre Dialects, characteristics of Southwestern Anatolian Dialects. Our work which is named as Senirkent dialect consists of“Introduction, Review (Phonetics, Morphology, Syntax, Result), Text and Glossary”sections.