Türkiye'de siyasal partilerin laiklik anlayışları: karşılaştırılmalı bir analiz
Mentality of secularism in political parties of Turkey: A comparative analysis
  1. Tez No: 525373
  2. Yazar: HALİT IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENİZ ANBARLI BOZATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Laiklik, Sekülerizm, Siyasal Partiler, Din ve Siyaset, Turkey, Laicism, Secularism, Political Parties, Religion And Politics
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Modern yönetim biçiminin vazgeçilmezi olan laiklik, devlet yönetiminde dini içeriklere ve uygulamalara yer verilmemesidir. Laikliğin ana uygulamaları arasında bireylerin din özgürlüğünün sağlanması ve devlet erklerinin bütün dinlere eşit mesafede durması vardır. Genel tanımıyla din ve devlet uygulamalarının birbirinden ayrılması olan laiklik ilkesiyle, modern devlet kuramlarının dünyevileşmesi ve çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmak temel hedeftir. Modern devlet düşüncesiyle amaçlanan; mucizeleri ve siyasi ilahiyatı uzaklaştırarak, metafizik yapılaşmanın önünü kesmek, sistematik düzeni sağlamak ve kompleks dini uygulamalara son vermektir. Türkiye, İslami alt yapısı olan istisnai bir devlettir. İstisnası, laik ve demokratik bir ulus-devlet olmasından kaynaklıdır. Müslüman laik devlet olması, laikliğin Türkiye'de muğlak olmasına sebebiyet vermektedir. Türkiye'de laikliğin tam anlamıyla bir tanıma kavuşamaması, tartışmaları beraberinde getirmektedir. Siyasal partilerin ideolojik olarak örgütlenmesi laiklik ilkesini en çok tartışılan ilke yapmıştır. Tartışma, seküler hayat tarzına eğilimli gruplar ile muhafazakârlar arasında sürmektedir. Araştırma, TBMM'de grubu bulunan siyasal partilerin (AK Parti, CHP, MHP, HDP ve İYİ Parti) laiklik anlayışlarının tespitine dayanmaktadır. Günümüzde Türkiye'de laikliğin yeri ve öneminin yanı sıra bu siyasal partilerin muhatabı olduğu karşılaştırmalı analize yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Laicism, the indispensable form of modern administration, is not involved in religious content and practices in state administration. Among the main applications of the laicism are the provision of freedom of religion for the individuals and the equality of state officials at equal distances to all religions. Laicism principle, which separates religion and state practices from each other in general terms, secularization of modern state the ories and reaching the level of contemporaneous civilizations are the main objectives. The modern idea of the state is aimed; to remove the miracles and political theology, to close the way form etaphysical construction, to provide systematic order, and to end complex religious practices. Turkey which has Islamic in frastructure, is an exceptional. This Exemption is being sourced from a laic and democratic nation-state. That complex of secularism in Turkey, on grounds that being a Muslim laic state. As literally it has not had a recognition of laicism in Turkey, it has brought discussions along with that. The ideological organization of political parties has made the principle of laicism was being the most controversial principle. The debate continues between conservative groups and those who are inclined to the secular lifestyle. The research is based on the determination of the political parties (AK Party, CHP, MHP, HDP and GOOD Party) who hava a group in the Grand National Assembly of Turkey. The role and importance of secularism in Turkey at today as well as this participations which are dealt with of comparative analysis of political parties were examined.