Kurumsal şirketlerde liderlik gelişimi ve iş hayatında uygulamaları üzerine nitel bir araştırma
A qualitative case study regarding leadership development at corporate companies and practices in business life
  1. Tez No: 525377
  2. Yazar: UĞUR GÜRÇAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UMUT EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Etkili Liderlik, Liderlik Gelişim Programı, Liderlik Becerileri, Liderlik Davranışı, Uluslararası işletmeler, Çok uluslu sermaye şirketleri, İş hayatı, Leadership, Effective Leadership, Leadership Development Program, Leadership Skills, Leadership Behaviors, International enterprises, Multinational equity companies, Work life
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bir organizasyonun uzun dönem başarısı, etkili ve dinamik liderler yetiştirme yeteneği ile son derece ilişkilidir. Birçok üst düzey yönetici, yeni ve mevcut liderlere, uygun becerileri, yetenekleri ve bakış açılarını kazandırmayı hedefleyen resmi süreçlerin eksik olduğunu kabul etmektedir. Organizasyonlar, mevcut ve gelecekteki liderlerine, etkin liderlik sergileyebilecekleri ve şirketlerinin misyonlarını gerçekleştirebilecekleri bir ortam hazırlamalıdırlar. Bu çalışma, nitel araştırma yöntemini kullanarak, bir kurumsal şirkette etkili liderlik gelişimi programı oluşturmak için, hangi yetenek, davranış ve uygulamaların önemli ve kritik olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaca yönelik olarak veriler, kurumsal şirketlerde farklı kademelerde çalışan yöneticilerden toplanmıştır. Farklı kademelerdeki yöneticilerden toplanan veriler, anahtar becerilerin, davranışların ve alıştırmaların tanımlanması için araştırmaya yardımcı olmuştur. Etkili bir liderlik gelişim programının (LGP) anahtar unsurları, tanımlama bulguları ve yöntemleri, mevcut liderlik araştırmalarına ve liderlik gelişim programlarını tasarlayan ve uygulayan organizasyonlara katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
An organization´s long term success is strongly related with its ability to build effective and dynamic leaders. Many senior executives acknowledge that, there is a lack of formal processes for developing new and current leaders who possess the appropriate skills, aptitudes and percestives beeded to assume positions of leadership. Organizations must be able to provide an environmet in which future and current leaders learn how to effectively lead and cary out the missions of their companies. This study uses a qualitative case study method to explore what skills, behaviors and practices are critical for specific corparate companies to develop an effective leadership development programs as a target. With this aim, in this study, datas were collected from the managers, who are working at different management levels. Collecting datas from different levels of manager assist the research to identify key skills, behaviors and practices. The findings and methods of identifying key elements of an efective development program (LDP) may make contribution to current leadership research and organizations that are designing and implementing LDPs.