ABD ve Kuzey Kore arasındaki ilişkinin uluslararası hukuk çerçevesinde incelenmesi
The relationship between North Korea and United States evaluation in the framework of International Law
  1. Tez No: 525426
  2. Yazar: HİLAL SİPAHİ
  3. Danışmanlar: DR. MAHMUT DENİZ TANSİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ABD, Kuzey Kore, Nükleer Silahlar, Silahsızlanma Yolunda Atılan Adımlar, North Korea, Nuclear Weapons, Steps Taken on the Path to Disarmament
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
2006 yılından beri zaman zaman gündemde yerini alan Kuzey Kore Krizi 2017 Eylül'ün deki son denemeyle doruk noktasına ulaşmıştır. ABD yönetimince askeri tedbirlerin de dahil olmak üzere bütün seçeneklerin masada olduğunun belirtilmesi, kuvvet kullanımının bir seçenek olarak görülmesine rağmen Kuzey Kore' ye askeri kuvvet uygulanması herhangi bir tarafa yarar sağlamayacağı gibi küresel bir çatışmaya neden olacak derecede de tehlikelidir. Diğer bir seçenek olan BMGK tarafından ortaya konulan ekonomik yaptırımlar ise Kuzey Kore' yi ekonomik ablukaya almak hususunda başarılı olamamıştır. Nükleer programına verdiği önemle eş zamanlı olarak ekonomisini de geliştiren Kuzey Kore yaptırımları etkisiz hale getirmeyi başarmıştır. Tezin hipotezini de belirtmek gerekirse geçmişten beri taraf olduğu anlaşmaları sabote eden BM yaptırımlarından köşeye sıkışmış görüntüsü verilmiş bir Kuzey Kore resminin aslında gerçeği yansıtmadığıdır. Kuzey Kore' nin bu yolda barış için adım atması da oldukça önemli görülmektedir. Son zamanlarda gerçekleştirilen tarihi Singapur Zirvesi' nde Pyongyang Yönetiminin güvenlik garantisi isteği, ABD yönetiminin de genel olarak yaptırımları hafifletme kararı bu açıdan yine önemli hususlardandır. Sonuç olarak çalışmanın amacı ise uluslararası hukuku ihlal ederek BM yaptırımlarına maruz kalan ancak yaptırımlardan kurtulmayı bir şekilde başarmış Kuzey Kore 'nin ABD ile ilişkilerinin geleceği nokta üzerine öngörülerde bulunmak ve bu ikili arasındaki retoriğin arka planını incelemek olacaktır.
Özet (Çeviri)
The North Korean Crisis, which has been on the agenda from time to time since 2006, reached its peak point at the last attempt on September 2017. The US administration states that all options, including military measures, are at the table, although use of force against North Korea has been counted among the options, the use of force in North Korea is dangerous at the same time as it would cause a global conflict, as military force would not benefit any side. Another option, the economic sanctions imposed by the UNSC, has not been successful in getting North Korea into economic blockade. North Korea, which has developed its economy at the same time as it attaches importance to its nuclear program, has succeeded in neutralizing sanctions. To stress the hypothesis of the thesis, a North Korean image appeared to be stuck in a corner from UN sanctions and sabotaging agreements that have been sides since the past has not actually been reflecting the truth. It is also very important that North Korea takes a step towards peace on this road. The recent historic Singapore Summit, the Pyongyang Administration's request for security guarantees, and the US administration's general decision for mitigating sanctions, are also important issues. As a result, the aim of the study is to foresee the future of North Korea's relations with the United States and to examine the background of the rhetoric between US and North Korea which has violated international law and has been exposed to UN sanctions but somehow has succeeded being relieved of sanctions.