Ultrason eşliğinde yapılan internal juguler venkateterizasyonunda başın iki farklı pozisyonunun(nötral pozisyon, 45 derece rotasyon) işlem süresi vekomplikasyonlarına etkisi
Effects of two di̇fferent head posi̇ti̇ons (neutral posi̇ti̇on, and 45 degree rotati̇on) on procedural ti̇me and compli̇cati̇on rates duri̇ng ultrasound gui̇ded internal jugular venous catheteri̇zati̇on
  1. Tez No: 525450
  2. Yazar: MURAT KURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASU ÖZGÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ultrasonografi, vena jugularis interna kateterizasyonu, baş pozisyonu, ultrasound, internal jugular vein catheterization, position of head
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Santral ven kateterizasyonunda, infeksiyon ve komplikasyon oranları daha düşük olması nedeniyle vena jugularis interna tercih edilmekte, ultrasonografi kullanımı ise başarıyı artırmaktadır. Çalışmamızda yoğun bakımda USG ile santral ven kateterizasyonunda başın iki farklı pozisyonuna (nötral pozisyon ve 45° rotasyon pozisyonu) bağlı vena jugularis internanın yer değiştirmesinin işlem süresi ve komplikasyonlara olan etkisini değerlendirdik. Gereç ve Yöntem: Kateterizasyon işleminin baş karşı tarafa 45° çevrildiği (n=50) ve nötral baş pozisyonunda (n=50) uygulandığı grup olarak olgular rastgele iki gruba ayrıldı. İşlem süreleri ve komplikasyonları kaydedildi. Bulgular: Vena jugularis internanın karotis artere göre yerleşim yeri, iki grup arasında anlamlı farklılık gösterdi (p0.05). Tartışma ve Sonuç: VJİ kateterizasyonu sırasında boyun rotasyonu anatomik işaretlerin görünürlüğünü arttırabilir, ancak artmış boyun rotasyonu VJİ'nin karotis arterin anterioruna gelmesine neden olur ve arter ponksiyon riskini arttırır. Çalışmamızda nötral pozisyonda VJİ'nin anterior yerleşim oranının daha az olmasına rağmen, USG eşliğinde girişim yapıldığı için bu durumun arter ponksiyon riskini artırmadığı gösterilmiştir. Nötral baş pozisyonunda işlem sahası daha küçük olduğu için uygulama zorluğu olmasına rağmen, çalışmamızda her iki grupta işlem süreleri açısından fark bulunmamıştır. Bu durumun başa pozisyon verilemeyen travma hastalarında avantaj olabileceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Effects of Two Different Head Positions (Neutral Position, and 45 Degree Rotation) on Procedural Time and Complication Rates During Ultrasound Guided Internal Jugular Venous Catheterization Objective: Internal jugular vein is preferred for central venous catheterization because of lower infection and complication rates and ultrasound- guidance increases success rates. In this study we evaluated the effect of internal jugular vein displacement in relation to carotid artery depending on the two different head positions(neutral position vs. 45° rotation) on procedural time and complication rates. Material and Methods: Patients were randomly assigned into two groups where catheterization was performed at 45° contralateral head rotation group or neutral head position group. Access times and complications were recorded. Results: Position of the internal jugular vein in relation to carotid artery was significantly different between two groups (p0.05). Discussion and Conclusion: In IJV catheterization, head rotation may enhance the visibility of anatomical landmarks, but it it may also increase the risk of carotid artery puncture by replacing the position of the IJV in relation to the CA. In our study, it has been shown that anterior placement of the IJV in the neutral position is less frequently seen, but this has no advantage in avoiding arterial puncture. Smaller area of procedure in a neutral position can cause difficulties in practice. However, the procedural times between each head position were not different. Nevertheless, further studies are needed which will investigate whether comparable complication rates and procedural times can be realized in both emergency and trauma patients in whom head rotation cannot be performed.