Yûnus Sûresi örneğinde Arap dilinde sâlim ve mükesser çoğullar
The plurial musahhah and the plurial mukassar in Sûrat Yûnus
  1. Tez No: 525461
  2. Yazar: MEHMET POLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHABETTİN ERGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: The Plurial Muzhakkar Sâlim, The Plurial Müennes Sâlim, The Plurial Mukassar, Sûrat Yûnus
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma Arap dilbilimi ve kaynakları açısından Arapça nahiv ilminin temel konularından biri olan cemi sâlim (düzenli çoğul) ve cemi mükesserleri (düzensiz çoğul) incelemektedir. Bu incelemeye Arapçadaki anlam örgüsünü, cemilerin türlerini, kural ve kaidelerini, örneklerini, ve bu konuya dair dilbilimcilerin görüşlerini tespitle başlanmıştır. Daha sonra bu cemi sâlim ve cemi mükesserlerin Yûnus sûresi örneğindeki tahlilleri ile devam edilmiştir. Tez, cemi türlerine dair genel kaideleri kapsamakta örneklem ise Yûnus sûresiyle sınırlandırılmaktadır. Tezde veri toplama, tahlil etme ve vb. yöntemler kullanılmıştır. Toplanan bu veriler sâlim ve mükesser çoğullar açısından tahlil edilmiştir. Anahtar Kavramlar: Cem-i müzekkeri sâlim, Cem-i müennesi sâlim, Cem-i mükesser, Yûnus sûresi, Nahiv ilmi.
Özet (Çeviri)
The purpose of the current study is to examine one of the fundamental component of the arabic grammar which is the plurial musahha and mukassar from different perspectives. This study will cover the significance of the plurial musahhah and analyse the various grammatical rules of the plurial by giving examples of its different types from various chapter of the Holly Kurân. It will also mention the academic researches that have been priorly done by the Arabic linguists on this subject. Data fort his study were collected and analyed upon certain methods. The first chapter will cover the Singular, tesniye, and the different types of i'râb. In the second chapter the study will widely discuss the plurial muzhakkar sâlim and müennes sâlim. It emphasised on the analogical and sama'î structures of the plurial and the conditions reguested to form a Jam' mukassar. The third chapter tried to determine the different kind of plurials and their structures. In each chapter, the Kur'ân and the Arabic poetry in order to increase our comprehension to that subject.