Yoksulluğu azaltmada mikro kredinin yeri: Muş örneğinde kadın girişimcilerin sosyolojik analizi
The role of microcredit to reduce of poverty: A sociological analysis of woman entrepreneur in Muş
- Tez No: 355763
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY ÇABUK KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Poverty, Development, Neoliberalism, Reducing Poverty, Microcredit
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu tez, Türkiye Grameen Mikrofinans programının Muş ilinde yoksulluğu azaltma ve kadınların güçlendirilmesindeki rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. İlk kez 1976 yılında ekonomi profesörü Muhammed Yunus tarafından Bangladeş'te uygulamaya konulan mikrokredi uygulaması, 2003 yılından itibaren Türkiye'de Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından Diyarbakır'da açılan şube ile çalışmalarına başlamıştır. 2014 yılı itibariyle Türkiye'de birçok ilde şubesi bulunan Grameen Mikrofinans Programı, Muş ilinde 2010 yılında şube açmış ve şimdiye kadar yaklaşık 600 kadına mikrokredi dağıtımı gerçekleştirmiştir. Bu çalışmada TGMP Muş şubesinden 2010-2013 yılları arasında kredi kullanan 100 kadına anket uygulaması yapılmış ve mikrokredi kullanmanın, yoksulluğu azaltma ve kadınların güçlendirilmesindeki etkisi araştırılmıştır. Anahtar Kavramlar: Yoksulluk, Kalkınma, Neoliberalizm, Yoksullukla Mücadele, Mikrokredi
Özet (Çeviri)
This study aims to demonstrate the role of Turkey Grameen Microcredit Program to reduce of poverty and empowerment of women in Muş Province. For the first time in 1976 practised by economics professor Muhammad Yunus, microcredit programs in Bangladesh. The microcredit program has been started to work in Turkey by Turkey Foundation for Waste Reduction in Diyarbakır office since 2003. By 2014, grameen microfinance program which has many branches all around Turkey has opened a branch in Muş province in 2010 and supplied microcredit to 600 women so far. In this study a survey application has been carried out targeting 100 women who used microcredit between the years 2010 - 2013 in TGMP Muş branch and the effect of using microcredit on reducing poverty and empowerment of women has been researched.