Yûsuf Sûresi örneğinde Arap dilinde mansûbât
The concept of mansubât in the Arabic language in the example of Surah Yûsuf
  1. Tez No: 525462
  2. Yazar: ENES GÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHABETTİN ERGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Müsned, Müsnedün ileyh, Mansûbât, Arap Dili, Belagat
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Her dilin yapısını oluşturan bir sistem vardır. Örneğin Türkçede özne ve yüklem diye temel unsurlar, tümleç diye de yan unsurlar vardır. Arap dilinin cümle yapısını da isim cümlesi ve fiil cümlesi oluşturur. Bu her iki cümleyi oluşturan umdeler(temel öğe) ve yan öğeler vardır. Arapçadaki bu temel unsurlar, müsned ve müsnedün ileyhdir. İsim cümlesinde müsned, haber olarak gelirken müsnedün ileyh ise mübtedâ olarak gelir. Aynı şekilde fiil cümlesinde müsned fiil olarak gelirken, müsnedün ileyh fail olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, cümlenin temel öğelerinin dışında kalan mansûbatın tanımlarını yaparak Yûsuf Sûresi örneğinde ta'lilinin yapılması hedeflenmektedir. Mansûbat konularının ele alındığı bu çalışmada öncelikle Arap dilinde i'râb'ın önemi üzerinde durulmuş ve tanımı yapılmıştır. Daha sonra mansûbat konusu ele alınarak cümlede nasb konumunda bulunan kelime ve cümleler gramer yönünden incelenmiştir. Kur'an, Hadis, Arap şiiri ve atasözünden örnekler getirilerek konunun desteklenmesi amaçlanmıştır. Daha sonra Yûsuf Sûresi'ndeki mansûbatla ilgili örnekler, konularına göre tespit edilmeye ve nahivcilerin farklı görüşleri eklenerek tahlil edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Every language has a system which forms its structure. For instance, in Turkish there are basic elements called subject and predicate, side elements called complement. The sentence structure of Arabic language forms noun clauses and verb clauses. There are the basic element and the subsidiary element that make up these two sentences. This basic element in Arabic language is called 'musnad and musnad ilayh'. In a noun clause, musnad is 'haber' and musnad ilayh is 'mubtada'. In the same way, in a verb clause, musnad is 'fiil' and musnad ilayh is 'fail'. By making the definitions of the mansubât's which outside of the basic elements of the sentence, it is aimed to analyze in the sample of Surah Yûsuf. In this study, which deals with the topics of Mansubât, firstly the importance of the 'i'rab' in Arabic language was emphasized and defined. Then, the subject of Mansubât was discussed, and the definition of the subject of Mansubât was made and aimed to be supported by examples from the Quran, Hadith, Arabic poetry, and proverb. After that, the samples of Mansubât in the Surah Yûsuf were tried to be determined according to their topics and tried to be proved by adding different opinions of the linguists. KeyWords: Musnad, Musnad Ilayh, Mansubât, Arabic Language, Eloquence.