Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları: Üniversitelerde bir araştırma
The nutrition habits of gastronomy and culinary arts students: A research in Universities
- Tez No: 525505
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRKAN AKDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Mutfak Sanatları, Üniversite Öğrencileri, Beslenme Alışkanlığı. I, Gastronomy, Culinary Arts, University Students, Eating Habits. I
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Araştırmanın amacı Gastronomi ve Mutfak Sanatları (GMS) bölümü öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarını belirlemektir. Bu kapsamda bir anket formu hazırlanmıştır. Anket formu üç bölümden oluşmaktadır. Anket formunun birinci bölümünde öğrencilerin sosyo-demografik bilgilerini öğrenmeye yönelik dokuz soru yer almıştır. Anket formunun ikinci bölümünde literatür taraması sonucu hazırlanan 11 soru yer almıştır. Bu sorular; öğrencilerin beslenme bilgilerini etkileyen faktörleri, sigara ve alkol kullanma durumlarını, günlük kaç öğün yediklerini ve en çok atladıkları öğünün hangisi olduğunu belirlemeye yöneliktir. Anket formunun üçüncü bölümünde ise öğrencilerin beslenme alışkanlıklarını belirlemeye yönelik genel beslenme alışkanlıkları ölçeği ve beslenme alışkanlıkları indeksi yer almaktadır. Anketler 8-21 Mayıs 2017 tarihlerinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Mersin Üniversitesi ve Akdeniz (Antalya) Üniversitesi'nde öğrenim gören GMS bölümü öğrencilerine uygulanmış ve 410 geçerli anket elde edilmiştir. Toplanan veriler istatistik programıyla analiz edilmiştir. Öğrencilerin yaş ortalaması 21,02 ve beden kitle indeksi 23,49'dur. Araştırmaya katılan öğrencilerin beslenme bilgilerini öğrenmelerinde en etkili faktör ailedir. Öğrencilerin en çok atladıkları öğün ise kahvaltıdır. Öğün atlama nedenleri ise vakit bulamamalarıdır. Öğrencilerin %58'i sigara kullanmadığını, %56'sı ise alkol kullanmadığını belirtmiştir. Kadın öğrenciler erkek öğrencilere göre beslenmelerine daha fazla dikkat etme eğilimindedirler. Öğrencilerin barındıkları yere göre beslenme alışkanlıklarında farklılıklar tespit edilmiştir. Ailesinin yanında eğitim hayatına devam eden öğrencilerin beslenmelerine daha fazla dikkat ettikleri belirlenmiştir. Genel olarak ise öğrencilerin beslenmelerine dikkat etmedikleri belirlenmiştir. Bu duruma göre GMS bölümü öğrencilerinin beslenmelerine dikkat etmeleri için çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Bu kapsamda ailelerin çocuklarını beslenme konusunda daha bilinçli olması ve sağlıklı besinlere teşvik etmesi gerekmektedir. Ailelerinden ayrı yaşayan öğrencilerin fast food yeme alışkanlığı yerine daha sağlıklı yiyeceklere yönelmeleri sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to determine the eating habits of students in the Department of Gastronomy and Culinary Arts . In this context, a questionnaire form has been prepared. In the first part of the questionnaire, nine questions were asked to learn the socio-demographic information of the students. In the second part of the questionnaire, 11 questions were prepared as a result of literature review. These questions are; factors affecting students' nutrition knowledge, smoking and alcohol use, how many meals they eat daily, and which meals they skip most. In the third part of the questionnaire, general nutritional habits scale and nutrition habits index for determining the nutrition habits of the students are included. Surveys will be held on 8-21 May 2017 Çanakkale Onsekiz Mart University, Balıkesir University, Mersin University and Akdeniz in University were applied to the students of the GCA department who were studying and 410 valid data were obtained. The average age of the students is 21,02 and the body mass index is 23,49. The most effective factor in learning the nutrition information of students participating in the research is their family. The most frequent meal for students is breakfast. The reason for skipping meals is that they can not find time. 58% of the students stated that they did not smoke and 56% stated that they did not use alcohol. Female students tend to pay more attention to feeding than male students. Differences in eating habits have been identified according to where students are housed. It has been determined that, in addition to his/her family, more attention is paid to the students who continue their education life. In general, it has been determined that students do not pay attention to their nutrition. According to this situation, GMS department suggests solutions for students to pay attention to their nutrition.