Kurumsal yönetim uygulamalarının risk raporlama düzeyine etkisi: BIST 100 endeksinde yer alan finansal olmayan şirketler üzerine ampirik bir araştırma
The effect of corporate governance practices on risk disclosure level: An empirical investigation on non-financial companies listed in BIST 100 index
  1. Tez No: 525511
  2. Yazar: SEMİH YILMAZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EMRE AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Risk Raporlaması, Risk Açıklamaları, Corporate Governance, Risk Reporting, Risk Disclosure
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Küresel krizler ve büyük şirket skandalları sonrasında risk raporlama oldukça önemli hale gelmiştir. Son zamanlarda yatırımcılar şirketlerin karşı karşıya olduğu riskler hakkında daha nitelikli bilgi talep etmekte ve sadece geçmiş riskler değil aynı zamanda geleceğe yönelik riskler hakkında da bilgi sahibi olmak istemektedirler. Ayrıca zorunlu veya teşvik edici birtakım düzenlemeler şirketleri daha fazla risk raporlaması yapmaya iten diğer faktörlerdir. Bu çalışmanın amacı kurumsal yönetim uygulamalarının şirketlerin risk raporlama düzeyindeki etkilerini analiz etmektir. Bu bağlamda BIST100 endeksinde yer alan ve finansal olmayan şirketlerin faaliyet raporlarındaki risk raporlama düzeyi içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmada risk açıklamaları; finansal risk, faaliyet riski, teknolojik risk ve stratejik risk olmak üzere 4 alt başlığa ayrılmış ve 'parasal ve parasal olmayan', 'geleceğe yönelik ve geçmişe dönük' ve 'olumlu, olumsuz ve nötr' olması yönünden sınıflandırılmıştır. Faaliyet raporlarındaki cümleler risk birimi olarak kabul edilmiştir. Çalışmanın elde ettiği genel bulgulara göre, şirketler sınırlı sayıda gelecek riski raporlamaktadır ve olumsuz ya da olumlu risklerden daha çok nötr riskleri açıklama eğilimindedirler. Buna ek olarak Türk şirketlerinin faaliyet raporlarında en fazla finansal riskleri raporladığı gözlemlenirken teknolojik riskleri diğer risk türlerine göre daha az sayıda raporladığı görülmektedir. Toplam risk açıklamalarının yaklaşık yüzde 53'ü parasal risk açıklamaları niteliği taşırken yüzde 47'si parasal olmayan risk açıklamalarından oluşmaktadır. Çalışmada yönetim kurulu büyüklüğünün, yönetim kurulundaki kadın üye yüzdesinin, bağımsız üye yüzdesinin ve şirket büyüklüğünün risk raporlaması ile anlamlı ilişkili olduğu tespit edilirken, yönetim kurulunun toplantı sıklığı ve kaldıraç düzeyi ile risk raporlama düzeyi arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır. Buna ek olarak enerji ve teknoloji sektörlerinde yer alan şirketlerin risk açıklama düzeylerinin imalat sektöründekilere göre daha fazla olduğu sonucu elde edilmiş, diğer sektörlerin şirketlerinin ise imalat şirketlerine göre risklerini daha az açıkladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
After global crises and big corporate scandals, risk reporting has become a very important worldwide concern. Recently, investors are demanding more qualified information regarding the risks that companies come across and they want to know about not only past risks of companies but also risks company may face in the future. Also mandatory or incentive legislations and regulations are other factors forcing companies to engage in more risk disclosure activity. The aim of this study is to investigate the effects of corporate governance practices in companies on their risk reporting level. In this context, risk reporting levels in annual reports of the non-financial companies listed in the BIST100 index were examined by using content analysis method. In the study, company risk disclosure was seperated into four subtitles: financial risk, operational risk, technological and information process risk, and strategic risk and each of these sub-titles of risk disclosure was categorised in terms of being 'monetary and non-monetary', 'future and past oriented', and 'positive, negative and neutral '. Statements in annual reports were considered as a risk disclosure unit. According to the findings of the study, companies report limited future risks and tend to disclose neutral risks rather than positive or negative risks. In addition, it is seen that Turkish companies mostly disclose financial risk in their annual reports while technological risk is the least reported risk type among other risk types. Nearly 53 percent of total risk disclosures is monetary and 47 percent of them is non-monetary. It was found that board size, percentage of female board members, percentage of independent board members, and company size have a relation with risk disclosure level; but there is no relation between risk diclosure level and, frequency of board meetings and leverage of company. In addition, it was found that the risk disclosure level of the companies operating in the energy and technology sectors is greater than the level of companies in the manufacturing sector, while risk disclosure level of companies in other sectors is less than the level of manufacturing companies.