Çeşitli rekreasyon faaliyetlerinin öznel iyi oluşa etkisi: Yenilenme ve ağırlanma perspektifinden karşılaştırmalı bir değerlendirme
- Tez No: 525544
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKNİL NUR KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Deneyim, Ağırlama, Öznel İyi Oluş, Olumlu Davranışsal Niyet, Recreation, Experience, Hospitality, Subjective Well-Being, Positive Behavioral Intention
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Gelişen sanayi ve iletişim olanakları ile birlikte giderek daha az sosyalleşen bireyler, hayatları boyunca maruz kaldıkları travmatik olaylar karşısında kendilerini yenileme ihtiyacı hissetmekte ve bunun sonucunda çeşitli rekreatif aktivitelerde bulunarak olumlu deneyimler yaşamak istemektedirler. Çeşitli rekreatif aktiviteler sırasında yaşanan olumlu deneyimler, bireyin öznel iyi oluşuna katkıda bulunarak bireyin kendini daha iyi hissetmesine ve çevresinin de bu deneyimleri yaşaması konusunda olumlu davranışsal niyet göstermesine yol açmaktadır. Bu tez çalışmasında, farklı alanlardaki rekreasyon aktivitelerinin sonucunda gerçekleşmesi beklenen yenilenmenin öznel iyi oluş ve olumlu davranışsal niyet üzerinde olumlu etkisi olduğu iddia edilmektedir. Tezin birinci amacı, bireylerin yenilenme düzeyini arttıran rekreatif aktivitelerin, öznel iyi oluşu arttırıp arttırmadığını test etmek olarak belirlenmektedir. İkinci olarak ise, bireylerin yenilenme, ağırlama ve öznel iyi oluş düzeylerinin farklı rekreatif alanlarda (paket turlar, spor salonları, alışveriş merkezleri, hobi okulları) ölçülerek hangi rekreatif alanın bireylerin yenilenmesine, ağırlanmasına, öznel iyi oluşlarına ve olumlu davranışsal niyetlerine daha çok katkı sağladığını karşılaştırmalı olarak ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Belirlenen amaçlara ulaşabilmek için gerçekleştirilecek veri toplama süreci iki aşamadan oluşacaktır. İlk aşamada, veri toplama aracında yer alacak, yenilenme, ağırlama, öznel iyi oluş ve olumlu davranışsal niyet ölçeklerini geliştirmeye yönelik saha araştırmaları gerçekleştirilecektir. İkinci aşamada ise, araştırma değişkenleri arasındaki ilişkilerin ve rekreatif alanlar arası farklılıkları tespit etmeye yönelik saha araştırmaları yer alacaktır. Veriler birbirinden farklı nitelikler gösteren dört ayrı rekreatif alan (paket turlar, spor salonları, alışveriş merkezleri ve hobi okulları) aktivitelerine katılan bireylerden kolayda örnekleme tekniğiyle, yapılandırılmış veri toplama formu kullanılarak ve yüz yüze görüşme yoluyla toplanmıştır. Bu tez çalışması kapsamında yapılacak tekrarlı araştırmalarla ulaşılacak bulgulardan hareketle, bireylere farklı rekreatif aktiviteler yoluyla öznel iyi oluşlarını nasıl artırabilecekleri konusunda öneriler getirilebilecektir. Ayrıca, bu çalışma rekreatif alan yöneticileri başta olmak üzere uygulayıcılara, bireylerin yenilenme düzeyini destekleyerek öznel iyi oluşun ve olumlu davranışsal niyetin artırılmasına katkıda bulunabilecek rekreatif ürünlerin tasarımı konusunda yol gösterici olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Individuals who are becoming less and less socialized together with developing industry and communication facilities feel the need to renew themselves intheface of the traumatic events they are subjected to through out their lives and as are sult they want to have positive experiences by having various recreational activities. Positive experiences during various recreational activities lead the individual to feel beter about the himself by contributing to the subjective well-being, and the environment has positive behavioral intention about living these experiences.In this dissertation, it is claimed that renewal expected to occur as a result of recreational activities in different areas has a positiveeffect on subjective well-being and positive behavioral intention. The first objective of the thesis is to test whether recreational activities that increase the level of renewal of individuals increase subjective well-being. Secondly, we compare the recreation, hospitality, and subjective well-being of individuals in different recreational areas (package tours, sports halls, shopping malls, hobby schools) to see which recreational area contributes more to the renewal, accommodating, subjective well-being and positive behavioral intentions of the individuals. The data collection process to be accomplished in order to achieve the specified objectives will be two steps. In the first stage, field surveys will be carried out to improve the scales of renewal, hospitality, subjective well-being and positive behavioral intention, which will take place through data collection. In the second stage, field surveys will be conducted to identify the relationships between research variables and the differences between recreative areas. The data will be collected from individuals participating in the activities of four separate recreational areas (package tours, sports halls, shopping centers and hobby schools) with different qualities, using convenience sampling method, structured data collection form andface-to-face interviews. Based on the findings to be reached through repeated researches with in the scope of this dissertation, suggestions can be made about how individuals can improve their subjective well-being through different recreational activities. In addition, this study may guide the design of recreational products, which may contribute to improving subjective well-being and positive behavioral intent by supporting the level of renewal of individuals, especially to recreational field managers.