Kardiopulmoner bypassta kullanılan ısıtıcı soğutucu kaynaklı enfeksiyonların önlenmesinde, türkiye'de çalışan perfüzyonistlerin bilgi ve deneyimlerinin değerlendirilmesi
Assessment of the knowledge and experience of perfusionists in Turkey with the prevention of infections caused by heater and cooler devices used during cardiopulmonary bypass
- Tez No: 525545
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUĞRA GENÇPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Mycobacterium Chimaera, Cardiopulmonary Bypass, Heater-Cooler Unit, Infection
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Teknikleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve Amaç: Bu araştırmanın konusu, açık kalp ameliyatlarında kullanılan ısıtıcı-soğutucu cihazlarından kaynaklanan enfeksiyonların önlenmesine katkı oluşturması için perfüzyonistlerin bilgi ve deneyimlerinin değerlendirmesini yapmaktır. Isıtıcı Soğutucu cihaz kaynaklı enfeksiyonlar 2015 yılından beri vaka bildirimleri ile gündeme gelmiştir. Enfeksiyonların tespit edilmesinden sonra enfeksiyon önleme komiteleri ve üreticiler çeşitli önlemler alarak rehber kılavuzlar yayınlamışlardır. Ayrıca, ısıtıcı-soğutucu kaynaklı enfeksiyonlara karşı alınacak önlemlerde Türkiye'de çalışan perfüzyonistlerin bilgi ve deneyimlerinin değerlendirilmesi yapılarak, bu konuda perfüzyonistlerde farkındalığın arttırılması ve böylece koruyucu önlemlerin uygulanmasına katkı sunulması da amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Tanımlayıcı bir araştırma olan bu tez çalışması için veriler Mayıs 2016 – Haziran 2018 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmanın evreni, ülkemizde çalışan toplam 600 perfüzyonist oluşturmaktadır. Bu sayıya bazı gönüllülere ulaşamama durumu göz önüne alınarak 145 gönüllü belirlenmiş ve bu gönüllülerin tamamına ulaşılmıştır. Tanımlayıcı bulgular, kategorik değişkenler için yüzde dağılımları; sürekli değişkenler için ortalama±standart sapmaları hesaplanmıştır. Anket sorularında perfüzyonistlerin sosyo demografik bilgilerini içeren verilerden de yararlanılarak frekans ve yüzdeleri hesaplanarak analizler yapılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan perfüzyonistlerin % 35,4'ü özel hastanelerde, % 33,1'i devlet hastanelerinde, % 31,5'i ise eğitim ve araştırma hastanelerinde çalışmaktadır. Çalışmaya perfüzyonistler en çok % 30,7 ile Ege bölgesinden ve % 24,6 ile Marmara bölgesinden katılmışlardır. Perfüzyonistlerin yarısından fazlası lisans ve üstü programlardan mezundur (% 47'si lisans; % 20'si yükseklisans). Çalışmadaki bulgulara göre, mikobakteriyum kimera kaynaklı enfeksiyona konu olan primer ısıtıcı soğutucu cihaz olan Sorin 3T, Türkiye'de en çok kullanılan cihazdır (% 26,2). Perfüzyonistlerin ısıtıcı soğutucu cihazlarla ilgili enfeksiyon konusunu“sürekli takip ederim”diyenlerin oranı % 29,2'dir.“Çok az bilgim var diyenler”in oranı ise % 27.7'dir. Bu konuda“yeterli bilgiye sahibim”diyenlerin oranı % 16,2;“yeni takip etmeye başladım”diyenlerin oranı % 13,8; ve bu konuda herhangi bir“Bilgim yok”diyenlerin oranı ise % 13,1'dir. Katılımcıların % 63,8'i böyle bir protokole sahip olmadığını söylerken; % 36,2'si ise bu konuda kurumlarının bir protokole sahip olduğunu bildirmişlerdir. Çalışmada partikül sayımı“Hiç Yapılmaz”diyenlerin oranı % 55,4 olarak tespit edilmiştir. Bu yüksek bir orandır. Katılımcıların % 50'si“Sürekli”bir dezenfeksiyon yaptığını; % 33,8'i“Bazen”dezenfeksiyon yaptığını; % 16,2'si ise“Hiç”dezenfeksiyon yapmadığını bildirmiştir. Perfüzyonistlerin % 79,2'si (103 perfüzyonist) ameliyathanede oluşabilecek en büyük enfeksiyon riskinin sterilitenin bozulmasından kaynaklanacağını düşünürken, sadece % 20,8'lik bir kesim ISÜ kaynaklı enfeksiyonun daha büyük risk oluşturduğu algısına sahiptir. Lise-önlisans grubu ile lisans-yükseklisans grubu karşılaştırıldığında bu konudaki risk algıları arasında anlamlı bir fark yoktur (p > 0,05). Perfüzyonistler çalıştıkları kuruma (Tablo 28) göre (özel hastane grubu ve kamu hastanesi grubu) karşılaştırıldığında, ISÜ kaynaklı enfeksiyon risk algısı bakımından bu iki grup arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p > 0,05). Burada lise-önlisans grubu ile lisans-yükseklisans grubu arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p > 0,05). Bunun dışında kamu veya özel kurum hastanelerinin ISÜ kaynaklı enfeksiyonlara karşı verdikleri öneme de bakılmıştır. Sonuç: ISÜ cihazları, kendi ürettiği bu enfeksiyonu iletme ve yayma özelliğine de sahiptir. Gerçekten de mikobakteriyum kimeranın, HCU'lar içinden kontamine suyun aerosolizasyonu ile ameliyat sahasına ulaşabildiği çalışmalar ile gösterilmiştir. Fakat buna rağmen ISÜ cihazları enfeksiyonu iletme riski biliniyor olsa da, kullanılmaya devam etmektedir çünkü, hayat kurtarıcı olabilecek birçok kalp prosedürü bu cihazlara şimdilik bağımlı olmayı gerektiriyor.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the knowledge and experience of perfusionists to contribute to the prevention of infections such as Mycobacterium Chimaera caused by the heater-cooler devices. In order to find answers to the questions that what are the measures taken to prevent these infections caused by Mycobacterium Chimaera, taking thoughts and experiences of Turkish perfusionists is significant. Therefore, the research has benefited from a 25-item questionnaire, and tried to find out and identify the knowledge and experience of perfusionists in Turkey. In fact, infections from the heater-cooler device have come up with the case reports since 2015. With this study, it is aimed to diagnose the current state of the heater-cooler device-related infections in our country and to evaluate the knowledge and experience of Turkish perfusionists. In addition, to see the measures to be taken against to the heater-cooler related infections is a sub-objective of this study. Materials and Methods: For this thesis, which is a descriptive research, data were collected from May 2016 to June 2018. The universe of the study consists of 600 perfusionists working in the country. Thus, in view of the inability to reach some of these volunteers, 145 volunteers were identified and all of these volunteers were reached. Results: The participation of the perfusionists to the study came from the Private Hospitals with 35.4 %, and from the State Hospitals with 33.1 %, and from the Education and Research Hospitals with 31.5 %. The biggest perfusionist group comes from the Aegean region with 30.7 % and the second biggest region is Marmara region with a rate of 24.6 %. More than half of perfusionists graduated from undergraduate and graduate programs (47 % undergraduate, 20 % graduate). The rate of those who say“I always follow the infection issue”of the perfusionists related to the heater cooler devices is 29.2 %. The ratio of those who say“I have very little information”is 27.7 %. The only 36.2 % perfusionists stated that their institutions had a protocol about it. In the study, the percentage of those who say“the particle counting was never performed”is 55.4 %. This is a high rate. The 50 % of participants stated that they do disinfection for HCU devices as“routinely”. The 33.8 % of participants stated that“sometimes”they do disinfection for HCU devices. The 16.2 % of participants reported that they did not perform any disinfection for HCU devices. Of the perfusionists, 79.2 % (103 perfusionists) thought that the greatest risk of infection in the operating room would be due to disruption of sterility, whereas only 20.8 % had a perception that HCU-induced infection creates a greater risk. When perfusionists were compared to the institution they work (private hospital or public hospital), no significant difference was found between these two groups in terms of risk perception of infection for HCU (p> 0.05). According to the findings, there was no significant difference between high school-associate group and undergraduate-graduate group (p> 0.05). Conclusion: Indeed, studies have shown that mycobacterium chimera can reach the surgical site by aerosolization of water which is contaminated by HCUs. With this study, it is aimed to diagnose the current state of HCU device-induced infections in our country and to measure the knowledge of perfusionists. According to the data obtained from the surveys, it is understood that perfusionists and institutions do not yet have the desired level of knowledge about mycobacterium chimera. It is seen that it is important to provide more intense information to institutions that have undergone cardiac surgery, surgeons and perfusionists by the suppliers of HCU devices. If this is done, it is thought that it will contribute to the prevention of infections such as mycobacterium chimera from HCU devices used in open heart surgeries.