Şizofreni hastalarında çocukluk çağı travmasının şizofreni hastalık başlangıç yaşına etkisi
The impact of childhood trauma on schizophrenia disease age at onset in schizophrenia patients
- Tez No: 525555
- Danışmanlar: UZMAN ESİN EVREN KILIÇASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Çocukluk Çağı Travması, Şizofrenide Başlangıç Yaşı, İntihar, Örtük Sınıf Analizi, Schizophrenia, ChildhoodTrauma, Age of onset in Schizophrenia, Suicide, Latent Class Analysis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmada hastalık başlangıç yaşını etkileyebilecek olan faktörleri de göz önünde bulundurarak çocukluk çağı travmalarının hastalık başlangıç yaşına etkisinin araştırılması amaçlanmış ve hastalık belirtileri ile sosyodemografik ve klinik özellikler arasındaki ilişkiler de incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: İzmir Katip Çelebi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Özel Dal Polikliniği ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezi tarafından takip edilen 200 şizofreni tanılı hasta araştırmaya alınmıştır. Çalışmada, hastaların kimlik bilgileri ile beraber hastalık başlangıç yaşını etkileyebilecek olan faktörlerin de sorgulandığı Sosyodemografik Veri Formu, Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS), Çocukluk Çağı Travma Ölçeği (CTQ-28) ve Kısa Uluslararası Nöropsikiyatrik Görüşme, Türkçe versiyonunun intihar riskini değerlendirme alt ölçeği (MINI-S) uygulanmıştır. Çalışmamızda, klinik özellikler, klinik ölçekler ve hastalık başlangıç yaş analizleri için Pearson Korelasyon Analizi, Mann-Whitney U Testi ve T-testi kullanılmıştır. PANSS ile ölçülen yedi pozitif ve yedi negatif semptomlaraörtük sınıf analizi uygulanmıştır ve örneklemin sosyodemografik özelliklerine ek olarak PANSS, CTI ve MINI alt ölçekleri tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak örtük sınıflar arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Şizofreni hastalarında en sık gözlenen çocukluk çağı travması duygusal ihmal iken, en az gözlenenin cinsel istismar olduğu tespit edilmiştir. Fiziksel istismar, duygusal istismar ve cinsel istismara maruz kalan hastalarda pozitif psikotik bulguların daha fazla olduğu saptanmıştır. Şizofreni hastalarında, çocukluktaki tüm travma çeşitlerinin hastalık şiddetini veözkıyımı arttırdığı tespit edilmiştir. Fiziksel istismar dışındaki tüm travma tipleri ile hastalık başlangıç yaşı arasında ilişki gözlenmekle beraber; kafa travması, doğum komplikasyonu, göç ve ailede şizofreni öyküsü olan hastalarda hastalık başlangıç yaşının daha erken olduğu saptanmış ancak bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Bu nedenle bu etiyolojik faktörler gözönündebulundurularak çocukluk çağı travmasının şizofreni hastalarında başlangıç yaşına etkisi incelenememiştir. Örtük sınıf analizine göre, 141 şizofreni tanılı hasta orta semptomlar örtük sınıf alt grubunda yer alırken (70.5%), 26 hasta pozitif semptomlar örtük sınıfına (13.0%) ve 33 hasta ise negatif semptomlar örtük sınıfına ayrışmıştır (16.5%). Örtük sınıfların sosyodemografik değişkenler, olası çevresel faktörler ve klinik özellikler açısından genel olarak benzer özellikler gösterdiği gözlenmiştir. Sonuç:Çalışmamız semptomatoloji ile beraber hastalık başlangıç yaşını da etkiliyor olduğunu göstermesi bakımından bir çevresel faktör olarak çocukluk çağı travmasının şizofreni etiyolojisindeki yerine dikkat çekmektedir. Gelecekteki çalışmalar şizofrenide çocukluk çağı travmasınınpatogenezini ve çocukluk çağı travması ile biyolojik ve genetik yatkınlık arasındaki etkileşimi açıklamaya yönelik olmalıdır. Bununla birlikte, travmaya yönelik sosyal destek sistemlerinin geliştirilmesi ve önlenebilir insan travmasıyla ilgili ileri çalışmaların yapılması, gelecekteki psikiyatrik hastalıklardan korunma ve bu hastalıkların tedavisi için önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aims: Inthisstudy, it was aimed to investigate the effects of childhood trauma on the age of onset and beside this, the relation ship between the disease symptoms and sociodemographic and clinical features was examined. Materials and Methods: A total of 200 schizophrenic patients followed-upby İzmir Katip Çelebi Atatürk Training and Research Hospital Psychiatry Psychosis Policlinic and Community Mental Health Center were included in the study. Sociodemographic Data Form, Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-28), Mini International Neuropsychiatric Interview Suicidal Scale (MINI-S) were applied. In our study, Pearson Correlation Analysis, Mann-Whitney U Test and T-test were used for clinical features, clinical scales and disease onset age analyzes.We subjected seven positive andseven negative symptoms as indexed by the PANSS to latent class analysis and the subscales of the PANSS, CTI and MINI as well as socio-demographiccharacteristics of the sample were compared across latent classes using one-way analysis of variance (ANOVA). Results:The most frequently observed childhood trauma in schizophreni apatients is emotional neglect and the least observed is sexual abuse. Positive psychotic symptom were found to be higher in patients exposed to physical abuse, emotional abuse and sexual abuse. It has been determined that all types of trauma in schizophrenia patients increase disease severity and suicide. Although all trauma types other than physical abuse are associated with age at onset. The age of onset of the disease was found to be earlier in patients with head trauma, birth complication, migration and family history of schizophrenia, but this relationship was not statistically significant. Therefore, the effect of childhood trauma on the age of onset in schizophrenia patients could not be investigated in view of these etiological factors. According to latent class analysis, 141 schizophrenia patients were classified into mild symptoms latent class subgroup (70.5%), 26 patients were allocated in positive symptoms latent class subgroup (13.0%) and 33 patients were characterized by negative symptoms (16.5%). It has beenobservedthatthelatentclassesgenerallyhavesimilarcharacteristics in terms of sociodemographicvariables, possibleenvironmentalfactorsandclinicalcharacteristics. Conclusions: Our study pointsout the importance of childhood trauma as an environmental factor in the etiology of schizophrenia, indicating that it affects the onset age of the disease with symptomatology. Future studies should address the pathogenesis of childhood trauma in schizophrenia and the interaction between childhood trauma and biological and genetic predisposition. However, furtherstudies on preventable human trauma and the development of social support systems are important for the treatment of psychiatricdisorders.