Beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin sosyo-kültürel durumlarının yaşam doyumları ile ilişkisinin incelenmesi
Investigating relationship between students' socio-cultural condition and life satisfaction in school of physical education and sport
  1. Tez No: 525595
  2. Yazar: MÜFİT DAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNAL TÜRKÇAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Sosyo-kültürel, Yaşam doyumları, Education, Socio-cultural, Life satisfaction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunda öğrenim gören öğrencilerin sosyo-kültürel durumlarını enformatik bilgi düzeylerini, yaşam doyumlarını ve sosyo-kültürel durumlarının yaşam doyumları ile ilişkisini incelemektir. Buradan hareketle üniversite gençliğinin profili ve yıllar içerisinde meydana gelen ilgi durumlarındaki değişmelerin üniversite gençliğine nasıl yansıdığı sorgulanmaktadır.Mevcut araştırmaya 204 öğrenci katılmış, sosyo-kültürel yapı ve yaşam doyum düzeylerinin incelendiği bu araştırmanın alt problemler kapsamında ortalama ( x ) ve standart sapma (SS) kullanılmıştır. Öğrencilerin; cinsiyet, yaş, ve okudukları bölümlerine göre yaşam doyumlarında farklılık ve ilişki olup olmadığının sınanması için (Ki-Kare testi) ve (ANOVA) teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre öğrencilerin yayın takip etme sıklıkları ayda bir civarındadır, ayrıca öğrencilerin günlük ortalama televizyon izleme süreleri 1-2 saat arasında olup izledikleri program türleri spor, magazin ve evlilik programlarıdır. Bununla beraber öğrencilerin en çok okudukları kitap türü roman, öykü ve deneme olup, en çok dinledikleri müzik türü pop müzik olarak tespit etmiştir. Araştırma sonucunda üniversite öğrencilerinin sosyal, psikolojik ve ekonomik olarak yaşam doyumlarını doğrudan ve dolaylı olarak etkileme potansiyeli olan değişkenler kullanılarak araştırmaların yapılabilirliği gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate both School of Physical Education and Sport of Kahramanmaras Sutcu Imam University students' socio-cultural condition, informatics knowledge level, life satisfaction and relationships between their socio-cultural condition and life satisfaction. Thus, it is examined how changes in youth profile in the university and their relevance have affected university students over the years. Total 204 students participate in the survey, and differences in socio-cultural structure and satisfaction level are investigated in terms of students' sexuality, age and department by using mean (x) and standard deviation. Chi square and ANOVA tests were used to determine whether there is a difference between life satisfactions in terms of students' sexuality, age and department or not. According to results, frequency of reading scientific paper among students is about once a month, students' daily average time of watching TV range is 1 to 2 hour, and they usually watch sports, magazine and wedding TV show. Besides, students mainly read novel, story and essay as kind of book, and listen to pop music most. At the result of this study, it was suggested that some variables having a direct and indirect potential effect on students' life satisfaction in terms of social, psychological and economic aspects can be used in similar studies.