Çalışan ve çalışmayan kadınlarda iletişim becerilerinin evlilik doyumuna etkisi
The effect of interpersonal communication skills on the marital satisfaction of employed and unemployed women
  1. Tez No: 525771
  2. Yazar: JÜLİDE UÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL GÖĞCEGÖZ GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Evlilik Doyumu, Depresyon, Anksiyete, Communication, Marital Satisfaction, Depression, Anxiety
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Çalışan ve Çalışmayan Kadınlarda İletişim Becerilerinin Evlilik Doyumuna Etkisi Bu araştırmanın amacı; evlilik doyumu ve iletişim becerilerinin arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ile çalışan ve çalışmayan kadınların iletişim becerilerinin, evlilik doyumuna etkisinin anlamlı düzeyde farklılık gösterip göstermediğinin saptanmasıdır. Araştırma İstanbul ilinde Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ilçelerinde ikamet eden ve çalışmanın dahil edilme kriterlerini karşılayan evli çalışan – çalışmayan kadınlarla yapılmıştır. Bu araştırmada; Sosyodemografik Veri Formu yanında, Evlilik Yaşam Ölçeği, İletişim Becerileri Envanteri, Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Onam Formu kullanılmıştır. Bu ölçekler 166 bayana uygulanılmıştır. Bunlardan 85'i çalışan, 81'i ise çalışmayan kadınlardan oluşmaktadır. Bu çalışmanın sonucuna göre, çalışan kadınların ve çalışmayan kadınların İletişim Becerileri puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Çalışan kadınların, çalışmayan kadınlara göre iletişim becerileri puan ortalamalarının ve alt boyut puan ortalamalarının istatistikte anlamlı olarak daha düşük olduğu saptanmıştır. Bu sonuca göre çalışan kadınların iletişim becerilerinin daha iyi olduğu söylenebilmektedir. Araştırmada katılımcıların iletişim becerileri ile evlilik doyumları arasındaki ilişkide incelenmiştir. Araştırmada katılımcıların iletişim becerileri ve evlilik doyumları arasındaki ilişki incelendiğinde zihinsel alt boyut puanı ile evlilik doyumu arasında negatif ilişki olduğu görülmüştür. Bu çalışmaya benzer yapılan çalışmaların daha geniş bir örneklem üzerinden ve çeşitli farklı ölçeklerle yapılmasının, literatüre katkısının olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Interpersonal Communication Skills on the Marital Satisfaction of Employed and Unemployed Women The objective of this study is to evaluate the correlation between marital satisfaction and communication skills and to determine any significant difference in the effect of communication skills on the marital satisfaction of employed and unemployed women. The study included married, employed and unemployed women living in Tuzla Ümraniye and Üsküdar districts of Istanbul, who met the inclusion criteria. In this study, in addition to sociodemographic data form Marital Life Satisfaction Scale, Interpersonal Communication Skills Inventory, Beck Anxiety Scale, Beck Depression Scale and Consent Forms were used. These were used on 166 women; 85 of these women were employed and 81 were unemployed. Based on the findings of this study, there is a statistically significant difference between the mean Communication Skills scores of employed and unemployed women. Mean communication skills scores and mean sub-dimension scores of employed women were statistically significantly lower than those of unemployed women. Therefore it is possible to conclude that employed women have better communication skills. The correlation between the volunteers' communication skills and marital satisfaction was investigated and a negative correlation was found between the volunteers' cognitive sub-dimension score and marital status. We believe that further studies conducted with larger samples and different scales can contribute to the literature.