Önleyici amaçla elde edilen verilerin ceza muhakemesinde kullanılabilirliği
Use of data in criminal procedure which are obtained for preventive purpose
- Tez No: 525840
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SÖZÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Önleyici Tedbir, Kişisel Veriler, Verilerin İşlenmesi, İstihbarat, İletişimin Denetlenmesi, Delil, Preventive Measures, Personal Data, Data Processing, Intelligence, Interception of Telecommunication, Legal Evidence
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 309
Özet
Bu çalışmada önleyici amaçlı veya istihbari faaliyetler ile elde edilen verilerin ceza muhakemesinde kullanılabilirliği incelenmektedir. Önleyici amaçla veri elde edilmesi sonucunu doğuran pek çok yöntem mevcuttur. Çalışmada MOBESE (CCTV), önleme araması, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi, internet trafik verilerinin incelenmesi gibi yöntemlerin yanı sıra trol ağı metodu, parmak izi veri tabanı, X muhbir beyanı gibi hususlar da ele alınmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili bazı yabancı ülke hukuklarının yanında; uluslararası veri paylaşımına dayanan işbirliklerine, AB direktiflerine ve AİHM içtihatlarına değinilmiştir. İncelenen faaliyetlerin genel amacı suçları önlemeye yönelik olup; elde edilen verilerin adli amaçla kullanılabilirliği tartışmalıdır. Esas olan, amaca bağlılık ilkesi doğrultusunda verilerin elde ediliş amacına uygun kullanılmasıdır. Nitekim bir verinin resmi mercilerce elde edilmiş olması sınırsız biçimde her türlü amaçla kullanılabileceği anlamına gelmemektedir. Önleyici amaçlı veya istihbari faaliyet ile elde edilen verilerin adli mercilerce sınırsız biçimde kullanılması; adli mercilerin görevini farklı mercilerin üstlenmesine ve adli yöntemlerin ve güvencelerin işlevini kaybetmesine neden olabilecektir. Buna karşılık söz konusu verilere adli mercilerin tamamen kayıtsız kalması ise cezasızlık sorununa yol açabilecektir. Ayrıca, konunun totaliter devlet oluşumu boyutuyla da tartışılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, usability of data in criminal procedure which are obtained by preventive or intelligence activities is being examined. There are many different methods resulting in obtaining data for preventive purposes. In the study, in addition to methods such as MOBESE (CCTV), preventive search, interception of telecommunication, control of internet traffic data; trawl method, fingerprint database, X informant's statements are also discussed. Besides, some foreign law regulations; co-operations based on international data sharing, EU directives and also ECtHR's approach to the subject are examined within the scope of this study. General purpose of these activities is prevention of crimes; therefore usability of such data for judicial purposes is controversial. In accordance with principle of compatibility with purpose, the main rule regarding this issue is; usage of the data compatible with obtaining purposes. Thus, the fact that a data has been obtained by official authorities, does not mean that it can be used for any purpose without restrictions. Unlimited use of data obtained by preventive or intelligence activities by judicial authorities may lead to different authorities undertaking the task of judicial authorities and loss of judicial forces' functions and criminal procedural safeguards. On the other hand, in the case of judicial authorities' total disregard of these data may cause impunity. In addition, the issue should be discussed in the aspect of totalitarian state formation.