Din kültürü ve ahlâk eğitimi dersinin ahlâki kültürün oluşumuna etkisi
The effect of religious culture moral education course on the formation of moral culture
- Tez No: 525843
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA İSMAİL BAĞDATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Morality, Moral Education, Moral Culture, Moral Development
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu araştırmanın amacı genel hatlarıyla Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinin ahlâki kültürün oluşumuna etkisini incelemektir. Bu nedenle 11-12 yaş düzeyindeki çocuklarda ahlâki kültürün oluşumuna Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinin etkisi araştırılmıştır. Bu araştırmanın amacına uygun olarak Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinin öğretim basamaklarından ahlâk basamağı konuları incelenmiştir. Verimli bir çalışmanın temelinde, çalışma yaptığın grubun özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak yer alır. Bu nedenle; 11-12 yaş grubunun ahlâki gelişim özellikleri ele alınmıştır. Bu çalışma 2012-2013 öğretim yılı Bahar döneminde Çorum ili, Merkez İlçesinde Mimarsinan Ortaokulu, 23 Nisan Ortaokulu, Yavuz Sultan Selim Ortaokulu 6. ve 7. sınıflar üzerinde gerçekleştirilmiştir. 2012-2013 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde 6 ve 7. sınıf 409 öğrenci üzerinde anket uygulaması yapılmıştır. Anketten elde edilen toplam veriler SPSS 18.00 Bilgisayar İşletim Programı yardımıyla verilerin Korelasyon ve Çapraz Tabloları oluşturularak değerlendirilmiştir. DKAB derslerine olan ilgi ve sevgi ile ahlâki davranış geliştirme arasındaki korelasyon pozitif yönlüdür ve ikisi arasında 0,267'lik olumlu bir ilişki vardır. 0.01 alfa değerine göre sonucumuz 0,267 değeri anlamlıdır. DKAB derslerine duyulan sevgi ile ahlâki davranış geliştirme arasında doğru orantı olduğunu görüyoruz. Yani öğrencinin derse ilgisi ne kadar artarsa ahlâki kültür oluşturması da aynı oranda değişim gösterecektir. Bu bulgu çerçevesinde DKAB derslerine duyulan sevginin artmasıyla ahlâki etkileşimimizin artması ve dolayısıyla ahlâki kültürün oluşmasına pozitif etkide bulunması arasında direkt ve anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu söylemek mümkündür. Anahtar Kavramlar: Ahlâk, Ahlâk Eğitimi, Ahlâki Kültür, Ahlâki Gelişim.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of the courses of Religion Culture and Moral Education on the formation of Moral Cultures. For this reason, the effect of the lessons of Religion Culture and Moral Information on the formation of Moral Cultures in children between the ages of 11 and 12 were investigated. In accordance with the aim of this research, ethical issues from the teaching steps of religious culture and moral information courses were examined. Being knowledgeable about the characteristics of the group in which you work is at the root of a productive work. Therefore; moral development characteristics of 11-12 age group were examined. This study was carried out in Çorum province in the spring term of 2012-2013 academic year, Mimar Sinan Middle School, 23 April Middle School and Yavuz Sultan Selim Middle School in the 6th and 7th grade. During the spring semester of 2012-2013 academic year, a questionnaire was applied to 409 students in 6th and 7th grade. The total data obtained from the questionnaire was evaluated by using the SPSS 18.00 Computer Operating Program, Correlation of Data and Cross Tabulation. There is a positive correlation of positive interest 0.267 in the relationship between interest and love for DKAB courses and moral behavior development. According to 01 alpha value, the result of 0,267 value is meaningful. We see that there is a direct correlation between the love of DKAB classes and the development of ethical behavior. n other words, the more the interest of the student in the lesson, the more the Moral Culture will change. This finding seems to be influential on the formation of Moral Cultures by increasing the level of love for the DKAB courses.