Wolff-parkinson-white sendromu tanısı alan hastaların klinik özellikleri
Clinical features of patients diagnosed with wolff-parkinson-white syndrome
- Tez No: 525873
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ CEVİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Wolff-Parkinson-White Sendromu, ablasyon, Supraventriküler taşikardi, Children, Wolff-Parkinson-White Syndrome, ablation, Supraventricular tachycardia
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Wolff-Parkinson-White Sendromu Tanısı Alan Hastaların Klinik Özellikleri Amaç: Wolff-Parkinson White Sendromu (WPWs) ventriküler preeksitasyonun en sık görülen şeklidir. Bu çalışmanın amacı Wolff-Parkinson-White sendromu tanısı almış çocuk hastaların klinik özelliklerinin araştırılması ve izlem sonuçlarının incelenmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada kliniğimizde ekokardiyografi kayıtları için kullanılan program kayıtları ve Holter arşivi incelenerek Ocak 2000-Aralık 2017 tarihleri arasında kliniğimizde Wolff-Parkinson-White Sendromu tanısı alan 73 çocuk hasta saptanmış, hasta grubuna alınan olguların tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelenmiş ve olguların demografik (yaş, cinsiyet vb) ve klinik özellikleri (başvuru şikayetleri, eşlik eden yapısal kalp hastalığı vb) ve izlem sonuçları (tedavi uygulamaları, tedavi sonuçları vb) çıkarılmıştır. Bulgular: Belirlenen süreçte toplam 73 hasta WPW tanısı almış olup, ilk tanıda hastaların yaş ortalaması 94,8 ± 69,55 ay (aralık 1 gün- 18 yaş) idi. Dokuz hasta tanıda yenidoğan idi. Hastaların 33'ü kız hasta (%45,2) olup, 40'ı erkek çocuk (%54.8) idi. Hastaların 15'i (%20) WPWs tanısı almadan önce en az bir kere kliniğimize başvurmuş ancak tanı almamış hastalar idi. WPWs tanı tarihinde 28 hastada yapısal kardiyak bozukluk saptandı. Bunların 17'sinde konjenital kalp hastalığı, altısında kardiyomiyopati, üçünde romatizmal kalp hastalığı ve ikisinde rabdomiyom mevcuttu. 23 hasta tamamen asemptomatikti. Dokuz hasta nonspesifik semptomlar nedeniyle değerlendirilirken yakalanmıştı, kalan 41 hasta semptomatik hastalar idi. Semptomatik hastaların dokuzu kliniğimize daha önce kaydedilmiş supraventriküler taşikardi (SVT) atağı ile başvurdu. Dokuz hasta ise kliniğimize SVT atağı ile başvurdu. 23 hastaya risk değerlendirmesi amacıyla transözefageal elektrofizyolojik (TÖEFÇ) çalışma yapıldı. Ortalama 45,1±43 aylık izlem sürecinde 28 hastaya kateter ablasyon uygulanması sağlandı. Sonuç: Wolff-Parkinson-White Sendromu tanılı çocuklar SVT sırasında başvurabilmekle birlikte çoğunlukla semptomatik hastalarda incelemeler sırasında saptanmakta, az bir kısmı da asemptomatik hastalarda tesadüfen yakalanmaktadır. Risk değerlendirmesinde TÖEFÇ çalışma etkin bir yöntemdir. Gerekli hastalarda ablasyon kesin tedavi sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Clinical Features Of Patients Diagnosed With Wolff-Parkinson-White Syndrome Aim: Wolff-Parkinson White Syndrome is the most common form of ventricular preexcitation. The aim of this study was to investigate the clinical features of pediatric patients with Wolff-Parkinson-White syndrome and to investigate the results of the follow up. Method: The digital echocardiography recordings and Holter archive were sorted and a total of 73 children were found to be diagnosed as having WPWs between January 2000 and December 2017. The medical recordings of these patients were evaluated retrospectively. The demograghic (age, gender etc.) and clinical (complaints on admission, associated cardiac problems etc.) features and follow –up results (treatment applications, results of treatment etc.) were recorded. Results: A total of 73 patients were diagnosed with WPW in the determined period and the mean age of the patients at first diagnosis was 94.8 ± 69.55 months (range 1 day-18 years). Nine patients were newborns. 33 of the patients were female (45.2%) and 40 were male (54.8%). 15 patients (20%) were admitted to our clinic at least once before diagnosis of WPW syndrome but were missed. 17 patients had CHD, 6 had cardiomyopathy, 3 had rheumatic heart disease and 2 had rabdomiyoma. 23 patients were completely asymptomatic, 9 patients were diagnosed due to nonspecific symptoms, and the remaining 41 patients were symptomatic patients. Nine of the symptomatic patients referred to our clinic with the previously recorded supraventricular tachycardia (SVT). Nine patients referred to our clinic for present SVT attack. In 23 patients, transesophageal electrophysiological study (TEEPS) was performed for risk assessment. 28 patients underwent catheter ablation during the mean follow-up period of 45.1 ± 43 months. Conclusion: Although children with Wolff-Parkinson-White Syndrome can be admitted during SVT, they are mostly diagnosed in symptomatic patients and few are caught incidentally in asymptomatic patients. TEEPS is an effective method in risk assessment. When needed, ablation provides definitive treatment.